Novi život za novi život!

Darujte krv iz pupkovine
jer može nekome spasiti život!

U svijetu postoji velik broj bolesnika koji trebaju transplantaciju krvotvornih matičnih stanica, a ne mogu naći podudarnog darivatelja. Krv iz pupkovine pohranjena u Banci krvi iz pupkovine "Ana Rukavina" povećava mogućnost pronalaženja transplantata kojim se može spasiti život oboljelima.

opširnije »
Sakrij
Transfuzijski centri Knjiga Indijanac Komanč
Projekt 'Lijek je u nama' Prijatelji zaklade Prijatelji zaklade Blog Zaklade Ana Rukavina

Ime i logotip Zaklade Ana Rukavina - zaštićeni su na temelju rješenja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, klasa: UP/I-381-04/07-010/1082, ur. broj: 559-04/2-08.-012/J.H. od 15. travnja 2008. godine. Korištenje imena i logotipa Zaklade dopušteno je isključivo uz prethodno pisano odobrenje nadležnih tijela Zaklade. Protiv svake osobe koja se bez odobrenja Zaklade koristi njenim imenom i znakom, Zaklada će poduzeti odgovarajuće pravne radnje.

Stalni prikupljatelj humanitarne pomoći

Novosti

Intervju s dr. Anom Zelić Kerep povodom odlaska u SAD na jednogodišnje stručno usavršavanje

Zaklada Ana Rukavina objavila je u lipnju 2016. godine drugi po redu Javni natječaj za stručno usavršavanje mladih liječnika specijalizanata ili specijalista interne hematologije i drugih srodnih specijalizacija u Georgetown University u SAD-u.

 Na natječaju je izabrana dr. Ana Zelić Kerep, specijalizantica hematologije zaposlena u KBC-u Zagreb.
Upravni odbor Zaklade odabrao je dr. Zelić Kerep na prijedlog Stručnog vijeća u sastavu prof. dr. sc. Boris Labar, prof. dr. sc. Ivan Đikić, prof. dr.sc. Steven Živko Pavletić, prof. dr. sc. Srđan Verstovšek te prof. dr.sc. Mirando Mrsić dr. med. (predsjednik Vijeća).
Nakon pristiglih prijava, Upravni odbor Zaklade izabrao je najbolju kandidatkinju kojoj će Zaklada pokriti sve troškove jednogodišnjeg usavršavanja na prestižnom američkom sveučilištu, a po povratku u matičnu zdravstvenu ustanovu dr. Zelić Kerep će stečena znanja primjenjivati u svakodnevnom radu s pacijentima.
Dr. Zelić Kerep krajem ožujka započinje stručno usavršavanje na Georgetown University u trajanju 12 mjeseci te će po povratku minimalno pet godina raditi u Hrvatskoj i svoja znanja primijeniti na pacijentima u Hrvatskoj kako bi im omogućila što bolju zdravstvenu skrb.
Kako je Georgetown University jedna od najvećih i najpriznatijih institucija koja se bavi proučavanjem tumora i predstavlja centar izvrsnosti, vjerujemo da je ovo veliki korak prema ostvarenju tog cilja.
Prije nego otputuje radi jednogodišnjeg stručnog usavršavanja, razgovarali smo s dr. Zelić Kerep i velikoj prilici koju je dobila prijavivši se na javni natječaj za stručno usavršavanje Zaklade Ana Rukavina:


1. Dobar dan, dr. Zelić Kerep. Za početak, molimo Vas da nam kažete nešto o sebi, o svojoj dosadašnjoj karijeri i obrazovanju?
Završila sam 4. Gimnaziju u Zagrebu, gdje sam i odrasla. 2005. godine upisala sam Medicinski fakultet u Zagrebu, iako mi je prva želja bila molekularna biologija.
Prije same odluke o upisu fakulteta, kako sam mogla birati između PMF-a i Medicinskog fakulteta, razmišljala sam o tome kako mogu najviše pridonijeti društvu, i tako je medicina prevagnula. Tada sam shvatila da je medicina moj poziv, da mogu znanje prirodnih znanosti, koje su mi prva ljubav, upotrijebiti na human način, koji će ublažiti tuđu patnju. Tijekom studija bavila sam se mnogim izvannastavnim aktivnostima, od toga da sam bila demonstrator na Katedri za histologiju, do pjevanja i pisanja članaka za časopis Medicinar i za STUDMEF. Moja strast za znanošću ispoljila se kroz pisanje znanstvenih članaka, koji su do sada svi objavljeni, i za jedan od tih znanstvenih radova dobila sam Dekanovu nagradu za najbolji znanstveni rad studenata. Najveće iskustvo stekla sam izradom diplomskog rada, pod mentorstvom prof. Danke Grčević, kada sam imala priliku sudjelovati u procesu od stvaranja ideje, rada u laboratoriju, te same obrade podataka i naravno pisanja rada. Uz fakultet bila sam aktivan član Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, a prvi koncert dirigirao mi je pokojni maestro Šutej. Između ostalog, sudjelovala sam u nekoliko izvedbi Koncerta za život, a sve izvedbe u KD Lisinski su mi posebno drage uspomene i predivna iskustva, pogotovo zato što sam se pjevanjem bavila isključivo amaterski.
Po završetku staža radila sam kao liječnik obiteljske medicine u ambulanti izvan Zagreba, iako je moja najveća želja bila hematologija. Rad u obiteljskoj medicini je nezamjenjivo iskustvo, kojim sam dobila odličan temelj za budući klinički rad. Nakon nekog vremena ostvarila mi se želja i započela sam specijalizaciju hematologije na KBC Zagreb, u timu briljantnih liječnika i znanstvenika, a trenutno provodim drugu godinu specijalizacije.


2. Što Vas je motiviralo da se prijavite na javni natječaj Zaklade Ana Rukavina za stručno usavršavanje?
U svemu što radim želim iskoristiti sve raspoložive resurse da postignem cilj, koji mi je trenutno postati hematolog i znanstvenik. Morala sam pokušati, jer sam uvidjela koliku vrijednost ima ovakvo usavršavanje, tim više što se uklapa u moju viziju kliničkog i znanstvenog rada, usavršavanja vještina i stvaranja novih spoznaja.

3. Što očekujete od jednogodišnjeg stručnog usavršavanja u Georgetown Universityju u Washington D.C.-ju u Sjedinjenim Američkim Državama?

Očekujem da ću dobiti temelj za daljnji rad te da ću steći znanja i vještine koje ću nastaviti razvijati u Hrvatskoj. Smatram da će taj proces biti iznimno vrijedan kao dio zajedničkog napora koji cijela znanstvena zajednica ulaže u poboljšanje liječenja hematoloških bolesnika.

4. Tko će Vam biti mentor?
Mentor će mi biti profesor Bruce Cheson, stručnjak za limfome i kroničnu limfocitnu leukemiju (KLL), a kolega Milunović (prvi kandidat ZAR-a za stručno usavršavanje koji je proveo godinu dana u SAD-u na Georgetown Universityju, op.a.) ima samo riječi hvale za profesora.


5. Recite nam malo više o samom programu tj. što ćete točno raditi u Georgetown Universityju sljedećih godinu dana?

Dobit ću najbolju edukaciju o provođenju kliničkih istraživanja hematoloških bolesti te edukaciju o samoj obradi i tumačenju podataka. Fokusiratiću se najviše na akutne leukemije, međutim, postoji mogućnost da se područje mojeg istraživanja i usavršavanja proširi, ovisno o samom tijeku stručnog usavršavanja.


6. Kako to može pomoći pacijentima u Hrvatskoj kad se vratite?

To može pomoći ne samo pacijentima u Hrvatskoj, nego svim hematološkim pacijentima, jer nove znanstvene spoznaje utječu na cijeli svijet. Smatram da će ovo iskustvo doprinijeti mojem kliničkom radu, a i budućem znanstvenom i edukativnom.

7. Što mislite, koliko su ovakvi natječaji, poput natječaja Zaklade Ana Rukavina, bitni za stručno usavršavanje mladih liječnika, osobito hematologa?
Ovakvi natječaji su od velike važnosti, daju priliku iskustva koje bi inače bilo teško dostupno. Također, za mlade liječnike je u današnjoj opsežnoj medicini mentorstvo iznimno bitno, jer nam daje potrebno usmjerenje i cilj prema kojem trebamo usmjeriti svoja nastojanja i energiju.


8. I za kraj, poruka za sve koji prate rad Zaklade Ana Rukavina, što mogu očekivati nakon Vašeg povratka u domovinu?
Teško je reći što se može očekivati, jer je medicina cjeloživotno učenje i usavršavanje, ali znam da ću i nakon ovog iskustva nastaviti davati sve od sebe da jednog dana pobijedimo bolest i bolesnicima pružimo još bolju priliku za ozdravljenje i kvalitetan život.

Sretni smo što je upravo dr. Zelić Kerep dobila vrijednu priliku za učenjem najnovijih dostignuća u medicini, osobito u hematologiji. Vjerujemo da će njena motiviranost, znanstveni pristup te prije svega, posvećenost oboljelima, biti od velikog značaja svima koji se bore s nekom vrstom hematoloških oboljenja.
Dr. Zelić Kerep želimo sretan put, vrijedno iskustvo i nova znanja kako bi pacijentima u Republici Hrvatskoj pružila najbolju moguću liječničku skrb i nadu u ozdravljenje.

 

RSS novosti

Novosti

82. transplantacija iz Hrvatskog registra!15. veljača 2018.

Dragi naši, iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica primili smo vijest da je u siječnju provedena transplantacija krvotvornih matičnih stanica za pacijenta u inozemstvu. opširnije »

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti15. veljača 2018.

Dragi naši, danas se obilježava Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti kojim se želi podići svijest o djeci oboljeloj od malignih bolesti te izraziti podršku oboljeloj djeci i adolescentima kao i njihovim obiteljima. opširnije »

11 godina Zaklade Ana Rukavina14. veljača 2018.

Dragi naši, prije nešto više od jedanaest godina, na jednom pismu, i na jednoj jednostavnoj, ali iskrenoj i velikoj želji – želji za životom, proizašla je ideja i vizija koju Zaklada slijedi već jedanaest godina, a na Valentinovo 2007. godine i službeno smo započeli svoj rad. opširnije »

ostale novosti

Izdvajamo

058747 053824
Kako mogu pomoæi Kako mogu pomoæi

Medijski partner
Nova TV

Komunikacijski partner
Madison Consulting

Kreativni partner
GREY Zagreb

Radijsku reklamu omogućuju nam
Antena Zagreb Narodni radio

Do svakog mjesta u Hrvatskoj stižemo zahvaljujući

Autokuća-Štarkelj d.o.o.

Zaštita ureda Zaklade Ana Rukavina
Klemm Security
Pichler
ProAkustik Security

Medijske objave za nas prati
PressCut

Tisak info materijala
Maximativa

Dizajn i produkcija web stranice
Dobbin