Kako postati darivatelj

Kako mogu postati darivatelj krvotvornih matičnih stanica?

Dođite u Zavod za tipizaciju tkiva KBC Zagreb Kišpatićeva 12, svaki radni dan (pon.-pet.) od 08 - 14 sati (zelena zgrada, suteren, soba br. 9), 8 transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj ili na akcijama koje organizira Zaklada Ana Rukavina. Nakon popunjavanja pristupnice i kratkog zdravstvenog upitnika, dat ćete uzorak krvi za HLA tipizaciju (utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti).

 

Tko može biti darivatelj koštane srži ili perifernih matičnih stanica?

U Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica mogu se upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina. Svi koji se do 40. rođendana upišu u Hrvatski registar mogu biti darivatelji koštane srži ili perifernih matičnih stanica do 60. godine života.

Koliko puta mogu biti darivatelj?

Darivatelj koštane srži ili perifernih matičnih stanica može se biti više puta. Uobičajeno je da se koštana srž ili periferne matične stanice uzimaju samo jedan put.

Koja je procedura ulaska u Hrvatski registar?

Nakon popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika, daje se uzorak krvi (oko 7 ml) u epruvetu i predaje u Zavod za tipizaciju tkiva kako bi se odredili antigeni tkivne snošljivosti. Uzorak krvi za tipizaciju uzima se kao i ostali uzorci koje ste do sada davali za određivanje npr. krvne slike ili biokemijskih nalaza.

Tko ima pristup mojim podatcima?

Zaklada Ana Rukavina nema pristup Vašim osobnim podatcima. Vaši podatci se čuvaju pod šifrom te pristup imaju samo Odjel za tipizaciju tkiva KBC-a Zagreb te Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Koje bolesti se mogu liječiti mojom koštanom srži?

Transplantacijom se mogu liječiti bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži.

Kako ću znati da moja koštana srž može nekome pomoći?

Ako se nađe bolesnik koji ima iste antigene tkivne snošljivosti kao i Vi kontaktirat će Vas Hrvatski registar i ponovno Vas pitati pristajete li na donaciju koštane srži, odnosno matičnih stanica.

Moraju li krvne grupe biti identične?

Krvne grupa darivatelja i primatelja ne moraju biti identične. Različite krvne grupe nisu prepreka za uspješnu transplantaciju koštane srži ili perifernih matičnih stanica.

Mogu li birati način darivanja?

Da, možete izabrati između darivanja koštane srži ili perifernih matičnih stanica.

Kako se uzima koštana srž?

Koštana srž se uzima iz kostiju zdjelice. Kako ovaj postupak nije bezbolan, uzimanje koštane srži radi se u općoj anesteziji u operacijskoj dvorani. Postupak darivanja koštane srži uključuje tri dana boravka u bolnici.

Kako se uzimaju periferne matične stanice?

Periferne matične stanice uzimaju se postupkom leukafereze.

Što je to leukafereza?

Leukafereza je postupak odvajanja perifernih matičnih stanica iz cirkulacije darivatelja. Aparat za leukaferezu sličan je dijalizatoru. Krv darivatelja iz jedne ruke ulazi u aparat, centrifugira se prilikom čega se odvajaju matične stanice, dok se ostali dio krvi kroz drugu ruku vraća u cirkulaciju darivatelja.

Je li potrebna anestezija kod uzimanja perifernih matičnih stanica?

Ne, postupak je bezbolan i nema potrebe za anestezijom. Postupak darivanja perifernih matičnih stanica uključuje tri dana boravka u bolnici.