Osnivači Zaklade

Anina obitelj

Gospođa Marija Rukavina, Anina majka i gospođa Gordana Leto, Anina sestra.

Vjesnik

Vjesnik, tada najutjecajniji hrvatski politički dnevnik, sa sjedištem u Zagrebu. Na dan Anine smrti (26. studenoga 2006.) izašao je Vjesnikov broj 21.083, što dovoljno govori o njegovoj bogatoj tradiciji. Prvi broj Vjesnika izašao je, naime, još 24. lipnja 1940. godine. Tada se zvao Politički vjesnik, a u ilegali ga je, kao mjesečnik, pokrenula Komunistička partija Hrvatske. Od 12. svibnja 1945. godine Vjesnik počinje izlaziti kao dnevnik.

Unatoč čvrstoj vezanosti uz vladajući komunistički režim, Vjesnik je u sljedećim desetljećima bilježio brojne uspjehe, pa pritom svakako valja istaknuti da su iz Vjesnikove novinske kuće, osim niza uglednih novinara, proizašli i deseci najpopularnijih časopisa i revija, od kojih je najpoznatiji Vjesnik u srijedu (VUS).

Najveće uspjehe list je imao uoči “Hrvatskog proljeća”. Padom komunizma i dolaskom demokracije, Vjesnik je dobio oštru konkurenciju, pa se u burnim ratnim i poratnim godinama, raspala cijela izdavačka kuća NIŠPRO Vjesnik. Godine 1999. Vjesnik se s Hrvatskom tiskarom spojio u tvrtku Vjesnik d.d. te su tako egzistirali sve do 2006. kad Vjesnik d.d. osniva tvrtku kćer po imenu Vjesnik Naklada d.o.o. Nova tvrtka, koja zapošljava oko 140 djelatnika, danas izdaje dnevni list istoga imena – Vjesnik.

Nažalost, Vjesnik je prestao postojati 2013. godine, te su tako, prema novom Statutu Zaklade Ana Rukavina osnivači ostali Anina obitelj i Hrvatska udruga leukemija i limfomi. Vjesnik i neizmjerna pomoć njegovih djelatnika koji su pomogli u osnivanju Zaklade ostat će zauvijek dio Zaklade Ana Rukavina.

Hrvatska udruga leukemija i limfomi

Udruga djeluje s ciljem pomaganja bolesnika oboljelih od hematoloških bolesti, razvoja novih istraživačkih programa i metoda liječenja, te u tu svrhu poduzima slijedeće aktivnosti:

  • Organizira liječenje bolesnika koji boluju od leukemije, limfoma i srodnih bolesti.
  • Prikuplja donacije, te razvija i sprovodi programe pomoći bolesnicima koji boluju od leukemije, limfoma i srodnih bolesti.
  • Potiče nove metode liječenja, te organizira stručnu i financijsku pomoć za te programe.
  • Podupire programe pomoći bolesnicima i njihovim obiteljima.
  • Podupire istraživački rad na području etiologije, terapije i liječenja leukemije, limfoma i srodnih hematoloških bolesti.
  • Razvija programe nesrodne transplantacije koštane srži u Republici Hrvatskoj.
  • Organizira seminare i savjetovanja, te distribuira informacije s tih skupova zdravstvenim i znanstvenim ustanovama.