Informacije o darivanju krvi iz pupkovine

Postupak darivanja krvi iz pupkovine (umbilikalna krv)

Prikupljanje krvi iz pupkovine moguće je učiniti nakon nekompliciranog poroda jednostavnim postupkom koji ne šteti niti novorođenčetu ni majci. Postupak prikupljanja ne zahtijeva od liječnika i primalje promjenu uobičajenog postupka vođenja poroda. Nakon odvajanja novorođenčeta od posteljice sterilna igla povezana s vrećicom za sakupljanje krvi uvodi se u venu u pupkovini te se putem gravitacije krv preostala u posteljici i pupkovini slijeva u vrećicu. Na taj način prikupi se 50-150 ml umbilikalne krvi iz koje se potom izdvajaju i pohranjuju matične stanice.

Kako darivati i pohraniti matične stanice krvi iz pupkovine?

Pohrana se vrši u Banci krvi iz pupkovine Ana Rukavina. Banka je smještena u u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Kišpatićeva 12.
Info telefon: 01 23 88 708
e-mail: [email protected]
web: www.kbc-zagreb.hr/banka-krvi-iz-pupkovine-za-javne-potrebe-ana-rukavina

Banka Ana Rukavina surađuje sa svim zagrebačkim rodilištima te rodilištima. Obrasce za darivateljice možete pronaći na web stranicama Zaklade Ana Rukavina i Banke krvi iz pupkovine. Darovana krv iz pupkovine se pohranjuje u javnu banku iz koje će krvotvorne matične stanice biti korištene za liječenje bolesnika koji nemaju podudarnu osobu za donaciju koštane srži. Iz javne banke krv iz pupkovine se koristi za svakog bolesnika kojem je potrebno liječenje transplantacijom, u skladu s medicinskim preporukama i stupnjem podudarnosti i prikladnosti stanica za transplantaciju.

Ukoliko obitelj daruje krv iz pupkovine, obitelj nema nikakvih troškova. Materijale i opremu za rad javne Banke krvi iz pupkovine donirala je Zaklada Ana Rukavina. Krv se može pohraniti i u Banku za osobne potrebe. Prethodno je potrebno sklopiti ugovor s KBC-om Zagreb, preuzeti set za prikupljanje krvi i organizirati transport do banke. U tom slučaju obitelj snosi troškove obrade i pohrane matičnih stanica. Potrebne informacije i ugovor mogu se dobiti u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju KBC-a Zagreb.

Preuzmite letak:

Novi život za novi život