Stručno usavršavanje 2017. – II. dio

Temljem Članka 8. Statuta Zaklade Ana Rukavina i Pravilnika o uvjetima, načinu i postupku dodjele sredstava za stručno usavršavanje i drugih oblika financijske potpore (pročišćeni tekst) Upravni odbor Zaklade Ana Rukavina u rujnu 2017. godine je prihvatio Zamolbu dr. Zinaide Perić, specijalistice hematologije kojom je zatražila pomoć u financiranju dvomjesečnog stručnog usavršavanja vezanog za program liječenja akutnih leukemija i transplantacije koštane srži koji se provodi u Klinici za hematologiju u Sveučilišnoj bolnici St. Antoine u Parizu.

Dr.sc. Zinaida Perić

Prije nego otputuje na dvomjesečno stručno usavršavanje u Pariz, razgovarali smo s dr. Perić:

Dr. Perić, za početak, molimo Vas da nam kažete nešto o sebi, o svojoj dosadašnjoj karijeri i obrazovanju?
Medicinski fakultet sam završila 2007. godine, a 2008. sam postala znanstveni novak na projektu Leukemije i transplantacija koštane srži voditelja profesora Borisa Labara. Istovremeno sam počela raditi kao odjelni liječnik Odjela za transplantaciju koštane srži na KBC-u Zagreb. 2009. i 2011. znanstveno sam se usavršavala u području alogenične transplantacije koštane srži u Sveučilišnoj bolnici u Nantes-u u Francuskoj, te sam tamo izradila eksperimentalni dio svoje doktorske disertacije. Doktorirala sam 2014. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a od 2016. sam specijalist hematologije na KBC-u Zagreb. Od 2017. sam Tajnica Radne grupe za komplikacije transplantacije Europskog društva za transplantaciju koštane srži (EBMT-a) te suvoditelj Odbora za akutnu limfoblastičnu leukemiju istog društva. 2018. godine sam postala docent na Katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Što Vas je motiviralo da se obratite Zakladi Ana Rukavina sa zamolbom za pomoć u svrhu stručnog usavršavnja?
Iznimna susretljivost gospođe Marije Rukavine, višegodišnje pomaganje Zaklade razvoju transplantacijskog programa u Hrvatskoj te sjajna iskustva mojih kolega koji su se ranije stručno usavršavali na isti način.

Što očekujete od dvomjesečnog stručnog usavršavanja u Sveučilišnoj bolnici St. Antoine u Parizu (Francuska)?
Stručno usavršavanje u području interesa (a u mom slučaju su to akutne leukemije i alogenična transplantacija koštane srži) je idealno u trenutku kad se nalazite na stupnju karijere na kojem se trenutno ja nalazim. To je razdoblje specijalističkog staža kada se stekli određeno iskustvo u struci i radu s bolesnicima, koje vam omogućavaju da shvatite koji segment možete unaprijediti u okruženju u kojem se nalazite, te kada ste dovoljno «zreli» da možete usvojiti i implementirati nove metode u svakodnevnu kliničku praksu.

Tko će Vam biti mentor?
Mentor će mi biti profesor Mohamad Mohty, predsjednik Radne skupine za akutne leukemije te bivši predsjednik Europskog društva za transplantaciju koštane srži, koji je jedan od vodećih europskih stručnjaka u području transplantacije i liječenja akutnih leukemija.

Recite nam malo više o samom programu tj. što ćete točno raditi u Sveučilišnoj bolnici St. Antoine u Parizu (Francuska) sljedećih dva mjeseca?
Sljedeća ću dva mjeseca aktivno sudjelovati u svim aktivnostima vezanim uz program liječenja akutnih leukemija i transplantacije koštane srži koji se provodi u Klinici za hematologiju u Sveučilišnoj bolnici St.Antoine; od koordinacije transplantacije, stručnih sastanaka, akutnog zbrinjavanja bolesnika tijekom hospitalizacije i transplantacije koštane srži, kao i kasnijeg ambulantnog zbrinjavanja ranih i kasnih komplikacija transplantacije, te, naposljetku novih tehnika i lijekova koje se koriste u liječenju refraktornih i relapsnih akutnih leukemija.

Kako to može pomoći pacijentima u Hrvatskoj kad se vratite?
Po povratku ću nastojati prenijeti stečena znanja te ih implementirati u transplantacijski program, s ciljem poboljšanja liječenja i praćenja naših bolesnika. Također se nadam donijeti nova znanja u liječenju bolesnika koji boluju od tzv. refraktornih hematoloških bolesti, a kojima novi lijekovi i razvoj transplantacijskih metoda napokon pružaju nadu u izlječenje.

Što mislite o ovom smjeru Zaklade Ana Rukavina, podršci u stručnom usavršavanju mladim liječnicima, koliko je stručno usavršavanje bitno za mlade liječnike?
Stručno je usavršavanje apsolutna potreba pa čak i nužnost u području kao što je to hematologija, osobito u metodama koje se tako brzo razvijaju kao transplantacija koštane srži. U Hrvatskoj ranije nije postojala slična organizacija, te je Zaklada Ana Rukavina mladim hematolozima apsolutno pružila jedinstvenu priliku za stjecanje novih znanja te tako poboljšala skrb za hematološke bolesnike.

I za kraj, poruka za sve koji prate rad Zaklade Ana Rukavina, što mogu očekivati nakon Vašeg povratka u domovinu?
Mogu očekivati veliki entuzijazam u pokušaju da novostečena znanja primijenim u svakodnevnoj praksi, i na taj način pokušam unaprijediti skrb za bolesnike koji se u Hrvatskoj liječe od teških hematoloških bolesti.

Vjerujemo da će dr. Perić u Parizu steći vrijedno iskustvo i nova znanja te po povratku pacijentima u Republici Hrvatskoj pružiti najkvalitetnije liječenje i nadu u ozdravljenje.