Tonkin veliki prijatelj

Tonkin veliki prijatelj

U ljeto 2019. u Zakladu Ana Rukavina javio se gospodin Leonardo Čeči Baksa, autor mnogih dječjih priča i tekstopisac brojnih glazbenih hitova s pričom koju je želio donirati Zakladi Ana Rukavina kako bi ohrabrio i dao nadu malim pacijentima koji se bore sa zloćudnim bolestima.
Priča o maloj djevojčici Tonki odmah nas je osvojila, tim više što je bazirana na osobnom iskustvu člana obitelji gospodina Čečija.
Kako nismo imali isustva u izdavanju knjige u pomoć nam je „priskočila“ draga gospođa Snježana Marić iz Školske knjige s cijelim timom koji su nam bili od neizmjerne pomoći.
Osim savjeta, kontakata, donacije dijela naklade slikovnice, pomogli su nam svojom ljudskošću, entuzijazmom i želji da cijeli projekt uspije i knjiga dođe do onih kojima je najpotrebnija, a to su djeca koja trenutno vode borbu koju ni jedno dijete ne bi trebalo voditi.
Ilustratorica, gospođa Branka Hollingsworth Nara uljepšala je našu knjigu i Tonki i njenim prijateljima dala lica koja će djeca zavoljeti.
Želja nam je da mali pacijenti kroz lik Tonke dobiju nadu i ohrabrenje, vjeru u to da će na kraju sve biti dobro i da je pred njima svijetla budućnost.
Empatiju i suosjećanje treba učiti od malih nogu, a upravo to nam je i bio cilj – da dijete koje je prošlo ovu tešku borbu, po povratku u svoju „normalnu“ sredinu ne bude stigmatizirano, već prihvaćeno i voljeno.
Osim toga, ne smijemo zaboraviti da se s bolešću nažalost susreće cijela obitelj i prijatelji oboljele osobe te smo zato željeli da ova knjiga bude motiv da oni koji su zdravi shvate i razumiju kroz što prolazi bolesna osoba i pomognu im u povratku u svakodnevni život.
Cilj ove slikovnice je i prikazati liječnike kao osobe od „krvi i mesa“, one koji su nam u najtežim bitkama najveći saveznici i suborci i sve što prolazimo, prolaze s nama bodreći nas i boreći se za naše zdravlje.
Knjiga je iz tiska izašla poslije potresa u Zagrebu, a promociju smo planirali u proljeće, ali spriječila nas je pandemija bolesti COVID-19.
Ovu lijepu knjigu distribuirali smo svim dječjim onkološkim odjelima u Republici Hrvatskoj.
Knjigu smo donirali i svim dječjim knjižnicama, čitaonicama i školskim knjižnicama koje su pokazale interes – a interes je bio velik.
U distribuciji i promociji knjige Tonkin veliki prijatelj neizmjerno nam pomažu i partner projekta Zagrebačka banka, naši medijski partneri Nova TV i Jutarnji list, kao i kolege iz agencije Millenium promocija na čemu smo od srca zahvalni. Tako do besplatnog primjerka slikovnice Tonkin veliki prijatelj svi zainteresirani mogu doći uz kupnju Jutarnjeg lista koji izlazi 16. prosinca 2020.
Ove godine po prvi puta od početka rada Zaklade Ana Rukavina nismo u mogućnosti organizirati koncert Želim život na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, ali u suradnji s Novom TV organizirali smo božićni koncert „Želim život“ koji će se 19. prosinca 2020. od 20:15 sati emitirati na programu Nove TV, portalu DNEVNIK.hr te Facebook stranici DNEVNIK.hr
Na taj će način građani Republike Hrvatske imati mogućnost iz topline i sigurnosti svojih domova pratiti koncert Želim život, ali i dati svoj doprinos radu Zaklade Ana Rukavina pozivom na humanitarni broj 060 9000 (cijena 5,00 kuna + PDV) koji je aktivan do kraja prosinca 2020.

Posted in Novosti.