Tonkin veliki prijatelj

Tonkin veliki prijatelj

U ljeto 2019. u Zakladu Ana Rukavina javio se gospodin Leonardo Čeči Baksa, autor mnogih dječjih priča i tekstopisac brojnih glazbenih hitova s pričom koju je želio donirati Zakladi Ana Rukavina kako bi ohrabrio i dao nadu malim pacijentima koji se bore sa zloćudnim bolestima.
Priča o maloj djevojčici Tonki odmah nas je osvojila, tim više što je bazirana na osobnom iskustvu člana obitelji gospodina Čečija.
Kako nismo imali isustva u izdavanju knjige u pomoć nam je „priskočila“ draga gospođa Snježana Marić iz Školske knjige s cijelim timom koji su nam bili od neizmjerne pomoći.
Osim savjeta, kontakata, donacije dijela naklade slikovnice, pomogli su nam svojom ljudskošću, entuzijazmom i želji da cijeli projekt uspije i knjiga dođe do onih kojima je najpotrebnija, a to su djeca koja trenutno vode borbu koju ni jedno dijete ne bi trebalo voditi.
Ilustratorica, gospođa Branka Hollingsworth Nara uljepšala je našu knjigu i Tonki i njenim prijateljima dala lica koja će djeca zavoljeti.
Želja nam je da mali pacijenti kroz lik Tonke dobiju nadu i ohrabrenje, vjeru u to da će na kraju sve biti dobro i da je pred njima svijetla budućnost.
Empatiju i suosjećanje treba učiti od malih nogu, a upravo to nam je i bio cilj – da dijete koje je prošlo ovu tešku borbu, po povratku u svoju „normalnu“ sredinu ne bude stigmatizirano, već prihvaćeno i voljeno.
Osim toga, ne smijemo zaboraviti da se s bolešću nažalost susreće cijela obitelj i prijatelji oboljele osobe te smo zato željeli da ova knjiga bude motiv da oni koji su zdravi shvate i razumiju kroz što prolazi bolesna osoba i pomognu im u povratku u svakodnevni život.
Cilj ove slikovnice je i prikazati liječnike kao osobe od „krvi i mesa“, one koji su nam u najtežim bitkama najveći saveznici i suborci i sve što prolazimo, prolaze s nama bodreći nas i boreći se za naše zdravlje.
Knjiga je iz tiska izašla poslije potresa u Zagrebu, a promociju smo planirali u proljeće, ali spriječila nas je pandemija bolesti COVID-19.
Ovu lijepu knjigu distribuirali smo svim dječjim onkološkim odjelima u Republici Hrvatskoj.
Knjigu smo donirali i svim dječjim knjižnicama, čitaonicama i školskim knjižnicama koje su pokazale interes – a interes je bio velik.

Knjigu možete preuzeti ovdje: Tonkin veliki prijatelj