Stručno usavršavanje 2017.

Zaklada Ana Rukavina objavila je u travnju 2017. godine treći po redu Javni natječaj za stručno usavršavanje 3 mjeseca u  Wilhelmina children’s hospital, Utrecht, Nizozemska, te 3 mjeseca u The Great North Children’s Hospital, Newcastle upon Tyne, Ujedinjeno Kraljevstvo. Na natječaju je izabrana dr. Nevenka Cigrovski, specijalizantica pedijatrije zaposlena u KBC-u Zagreb.

Dr. Nevenka Cigrovski

Dr. Nevenka Cigrovski

Za početak, molimo Vas da nam kažete nešto o sebi, o svojoj dosadašnjoj karijeri i obrazovanju?
Diplomirala sam na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Već tijekom studija medicine zanimala me pedijatrija pa sam tako u sklopu studentskih razmjena boravila na dječjim odjelima u inozemstvu (Ujedinjeno Kraljevstvo i Švicarska). Danas radim kao specijalizantica
pedijatrije u KBC Zagreb (Rebro).

Što Vas je motiviralo da se prijavite na javni natječaj Zaklade Ana Rukavina za stručno usavršavnje?
Moje područje interesa je transplantacija krvotvornih matičnih stanica kod djece (osobito kod djece s prirođenim imunodeficijencijama) tako da je natječaj Zaklade Ana Rukavina u potpunosti odgovarao mojim afinitetima i prijavila sam se na njega s velikim entuzijazmom.

Što očekujete od šestomjesečnog stručnog usavršavanja u Universal medical center Utrecht (Nizozemska) i Newcastle University (Ujedinjeno Kraljevstvo)?
Očekujem da ću učiti od najboljih stručnjaka i da ću nakon povratka u Hrvatsku što više toga moći primijeniti u liječenju naših pacijenata. Osim toga, nadam se da će mi kontakti koje ću ostvariti tijekom stručnog usavršavanja pomoći u rješavanju budućih izazova s kojima ću se
susretati prigodom liječenja djece u Hrvatskoj kojima je potrebna transplantacija krvotvornih matičnih stanica.

Tko će Vam biti mentori?
Oba mentora su svjetski priznati stručnjaci i ubrajaju se među najbolje u svom području. Dr. Jaap Jan Boelens iz UMC Utrecht stručnjak je za transplantaciju krvotvornih matičnih stanica kod djece, među ostalim i djece s prirođenim bolestima metabolizma. Dr. Andy Gennery, moj mentor u Newcastlu te profesor Andrew Cant, bave se transplantacijom krvotvornih matičnih stanica kod djece s prirođenim imunodefecijencijama.

Recite nam malo više o samom programu tj. što ćete točno raditi u Universal medical centeru Utrecht (Nizozemska) i Newcastle Universityju (Ujedinjeno Kraljevstvo) sljedećih pola godine?
Prvi dio stručnog usavršavanja provest ću u UMC Utrecht gdje ću biti uključena u rad njihovog tima za transplataciju krvotvornih matičnih stanica kod djece. Uz rad u sterilnim jedinicama, prisustvovat ću stručnim i znanstvenim sastancima toga tima. Drugi dio stručnog usavršavanja boravit ću u Great North Children’s Hospital u Newcastlu, vodećem europskom centru za liječenje primarnih imunodeficijencija s izuzetnom međunarodnom reputacijom, gdje se uz djecu iz Ujedinjenog Kraljevstva transplantiraju i djeca iz Skandinavije, Istočne Europe i Srednjeg Istoka.

Kako to može pomoći pacijentima u Hrvatskoj kad se vratite?
S obzirom na to da je do sada određeni broj djece s bolestima metabolizma i nekim prirođenim imunodeficijencijama išao na transplantaciju u inozemstvo, puno će značiti i pacijentima i
njihovim obiteljima to što će se ubuduće moći liječiti i u Hrvatskoj. To je i velika ušteda za hrvatski zdravstveni sustav koji snosi troškove liječenja.

Što mislite o smjeru Zaklade Ana Rukavina, koliko su ovakvi natječaji za stručno usavršavanje bitni za mlade liječnike?
Sredstva koja Zaklada Ana Rukavina dodjeljuje za stručno usavršavanje u inozemstvu istinska su ulaganje u budućnost hrvatskog zdravstva. Te su edukacije izvrsna prilika za naše mlade liječnike, ali i veliki doprinos za budućnost cjelokupnog hrvatskog zdravstvenog sustava.

I za kraj, poruka za sve koji prate rad Zaklade Ana Rukavina, što mogu očekivati nakon Vašeg povratka u domovinu?
Trudit ću se stečenim znanjem i iskustvom što je više moguće doprinijeti unapređenju skrbi za djecu kojoj je potrebno liječenje transplantacijom krvotvornih matičnih stanica.