51. transplantacija iz hrvatskog Registra od početka rada Zaklade Ana Rukavina

Dragi naši, u lipnju 2015. godine provedene su dvije transplantacije iz hrvatskog Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Zahvaljujući darivateljima krvotvornih matičnih stanica iz hrvatskog Registra tako je, ukupno 51. transplantacijom, pacijentima iz Hrvatske i inozemstva pruženo ono najvrijednije – prilika za život!

Prva transplantacija iz hrvatskog Registra provedena je 2009. godine za pacijenta u inozemstvu. Jubilarni 50. i 51. transplantat iz hrvatskog Registra dobili su pacijent iz Hrvatske i pacijent iz inozemstva i time dobili novu priliku za život!

Zaklada Ana Rukavina beskrajno je sretna zbog 51 obitelji koje su dobile nadu za život i zahvalna svim darivateljima koji su se nesebično odazvali pozivu iz Registra.
Zahvaljujući velikom trudu Zaklade, do danas je u hrvatski Registar, koji je dio svjetskog (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 49.139 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.
Svaka zdrava osoba od 18 do 40 godina može se pridružiti ovoj velikoj obitelji na akcijama upisa u Registar u organizaciji Zaklade Ana Rukavina ili u jednom od osam transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj i na taj način postati potencijalni darivatelji krvotvornih matičnih stanica.

Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Posted in Novosti.