Akcija upisa u Hrvatski registar u Omišu

U subotu, 2. listopada od 10 do 16 sati održat će se akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Omišu u Dvorani prizemlja Osnovne glazbene škole Lovro pl. Matačić Omiš (Punta 1).
Akcija u Omišu održat će se u suradnji Zaklade Ana Rukavina s gospođom Ivanom Vulić Ivanac, kako bi zajedno pomogli oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem. Zakladu Ana Rukavina predstavljat će dr. Esma Čečuk-Jeličić, koordinatorica za suradnju sa Zakladom Ana Rukavina iz KBC-a Split i dugogodišnja volonterka Zaklade Ana Rukavina. Ovom akcijom obilježit će se i Tjedan filantropije te Europski dan filantropije i zakladništva.
Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.
Mole se potencijalni darivatelji da prilikom upisivanja drže razmak od 1.5 do 2 metra, da nose maske za lice, da se koriste dezinficijensima koji će biti osigurani na ulazu te da ukoliko imaju bilo kakve simptome poput respiratornih problema/infekcija, povišene tjelesne temperature i sl. da, zbog sigurnosti svih ostalih, propuste ovu akciju. Svi zainteresirani građani koji nisu u mogućnosti doći na ovu akciju na internetskoj stranici Zaklade Ana Rukavina mogu pronaći točne lokacije i radno vriijeme osam transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj u kojima je trajno omogućen upis u Hrvatski registar: https://zaklada-ana-rukavina.hr/transfuzijski-centri/

Posted in Novosti.