Banka za bolji život

Piše: Doc. dr. Mirando Mrsić, internist-hematolog; medicinski direktor Zaklade Ana Rukavina

U idealnom svijetu živjeli bi 136 godina i cijelo to vrijeme uživali u zdravlju. Stvarnost nije takva pa i najozbiljnije bolesti, primjerice leukemija od koje u Hrvatskoj godišnje oboli od 400 do 500 osoba, odnose već živote djece i mladih ljudi. Zato su oči javnosti uprte prema matičnim stanicama koje mogu zaustaviti i pobijediti mnoge zloćudne bolesti. U našem organizmu su tri izvora tih stanica, koštana srž, periferna krv te krv pupkovine koja se u mnogim zemljama sustavno prikuplja već od 1995. godine. Naporima Zaklade Ana Rukavina u ožujku je osnovana prva Banka krvi pupkovine u našoj zemlji, a sjedište joj je na zagrebačkom KBC Rebro. Prva krv je pohranjena u dobrovoljnu banku 5. srpnja. Tako je Hrvatska postala članica velikog svjetskog Registra krvi pupkovine čime je značajno povećana šansa oboljelih od leukemije, limfoma i drugih hematoloških bolesti da se za njih pogodna krv za transplantaciju – nađe što prije. To je izuzetno važno, jer što se ranije započne s transplantacijom to je uspjeh liječenja bolji.

Što je krv iz pupkovine
Krv iz pupkovine, poznata je i kao placentarna te umbilikalna krv. To je krv koja zaostaje u placenti i krvnim žilama pupčane vrpce nakon što se ona podveže, a novorođenče odvoji od majke. Unazad 20-ak godina ta se krv bacala, a onda su istraživanja pokazala da se u njoj nalaze matične stanice. Te stanice imaju sposobnost stvaranja različitih tkiva, organa i sustav našeg tijela, a za matične stanice krvi pupkovine je dokazano da mogu stvarati stanice koštane srži i imunološkog sustava. Iz matičnih stanica nastaju crvene krvne stanice (eritrociti) koje prenose kisik, bijele krvne stanice (leukociti) zadužene za obranu organizma te krvne pločice (trombociti) koje sprečavaju nastanak krvarenja. Sposobnost matičnih stanica da se razviju u druge stanice nedavno je ukazala i na nove mogućnosti liječenja nekih učestalih i ozbiljnih bolesti kao što su srčani i moždani udar, oštećenja spinalne moždine, Alzheimer.

Vrste matičnih stanica i njihova moć
Razlikujemo tri skupine matičnih stanica. Najstariju skupinu čine odrasle matične stanice koje se nalaze kod djece i odraslih, npr. matične stanice koštane srži i periferne krvi. Druge po redu su embrionalne stanice koje se iz etičkih principa više ne koriste u liječenju bolesti, a najmlađe su matične stanice krvi pupkovine.Danas se te matične stanice koriste u liječenju leukemije. Oboljelom se prvo visokim dozama citostatika i zračenjem uništi bolesna koštana srž čime se uništavaju i matične stanice koje ona proizvodi. Potom mu se pomoću periferne krvi, daju druge prethodno pripremljene matične stanice pa se tako njegova bolesna koštana srž zamijeni sa zdravom. Bez pomoći ovih drugih matičnih stanica oboljeli ne bi mogao preživjeti dulje od 2 do 3 mjeseca. A te druge matične stanice mogu biti vlastite stanice oboljelog koje su nakon njegova rođenja pohranjene u tekući dušik ili, pak, matične stanice krvi pupkovine srodnog davatelja. Osim zloćudnih bolesti, matičnim stanicama iz pupkovine liječe se nemaligne bolesti npr. aplastična anemija, teška kombinirana imunodeficijencija te osteopetroza (skleroza kosti uz promjenu njezina oblika).

Sve prednosti krvi iz pupkovine
Prikupljanje krvi iz pupkovine nije opasno za novorođenče ni za majku. Uz to matične stanice krvi pupkovine imaju nekoliko prednosti pred matičnim stanicama koštane srži.

Jednostavnost samog postupka prikupljanja krvi pupkovine prva je prednost. Nakon što se novorođenče rezanjem i podvezivanjem pupčane vrpce odvoji od majke, širokom iglom ubode se u venu preostale („majčine“) pupkovine i pusti krv da se gravitacijom slijeva u vrećicu. Kroz oko 5 minuta, koliko traje postupak, prikupi se 50 do 110 ml. krvi iz pupkovine. Budući da je količina matičnih stanica proporcionalna volumenu prikupljene krvi, važno je prikupiti što više krvi.

Trenutna dostupnost krvi pupkovine
slijedeća je velika prednost. Primjerice, od poziva srodnog davatelja koštane srži pa do početka liječenja tako dobivenim matičnim stanicama prođe i do 3 mjeseca, a matične stanice krvi pupkovine odmah su na raspolaganju za transplantiranje. S obzirom da je što ranija transplantacija matičnih stanica važna za uspjeh liječenja, krv iz pupkovine ima prednost nad svim drugim izvorima matičnih stanica.

Manja učestalost komplikacija još je jedan veliki plus krvi pupkovine. S obzirom da matične stanice krvi pupkovine još nisu zrele, one imaju manju imunogenost pa se rjeđe i blaže „bune“ protiv primatelja. Ne izazivaju tako snažnu reakciju kao odrasle matične stanice koštane srži. Takva reakcija transplantata protiv primatelja česta je, i u nekim slučajevima smrtonosna komplikacija kod tansplantcije matičnih stanica, a nastaje kad tansplanirane matične stanice prepoznaju domaćina kao strano tijelo i pokušaju ga odbaciti. Za sve je krv sustav antigena tkivne snošljivosti kojemu je glavna zadaća razlikovanje vlastitih od tuđih stanica. Ovi se antigeni nalaze na površini leukocita i drugih stanica u tijelu, a dijelimo ih u 6 podskupina. Kod transplantacije matičnih stanica koštane srži potrebna je podudarnost u svih 6 podskupina, a u slučaju transplantacije onih krvi pupkovine podudarnost u svega 3 od 6 podskupina. Stoga učestalost reakcije oboljelih koji su liječeni matičnim stanicama krvi pupkovine iznosi oko 6 posto, a liječenih onima koštane srži od 15 do 25 posto. Sve su to veliki plusovi liječenja leukemije, limfoma i drugih bolesti krvotvornih organa transplantacijom matičnih stanica krvi pupkovine.

Posted in Novosti.