C&A donacijom podržao rad Zaklade Ana Rukavina

Tvrtka C&A, svjetska modna trgovačka kuća, donacijom od 8.500,00 kuna podržala je dugogodišnje napore Zaklade Ana Rukavina u spašavanju što većeg broja oboljelih od leukemije. Čitav iznos donacije bit će iskorišten za proširenje Registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži i HLA tipizaciju prikupljenih uzoraka krvi čime se oboljelima povećava mogućnost pronalaska koštane srži.

Danas je tvrtka C&A s preko 1.300 poslovnica jedna od najvažnijih tvrtki u području maloprodaje odjećom te upošljava oko 35.000 ljudi u 19 europskih zemalja. U Hrvatskoj trenutno posluje sedam poslovnica u pet gradova (Zagreb, Varaždin, Karlovac, Zadar, Split). Vrlo važan i neizostavan dio poslovne folozofije koncerna C&A je socijalna odgovornost. U tom smislu tvrtka podupire i financira brojne humanitarne projekte na lokalnim tržištima, kao i u zemljama svojih dobavljača.

“Tvrtka C&A u poslovanju na tržištu brine o dobrobiti zajednice u kojoj ostvaruje svoje poslovne rezultate. Želimo pridonijeti očuvanju ljudskog života, i to je prvenstveno razlog uključenja u ovu humanitarnu akciju.”, rekao je Tomislav Marinčić, district manager tvrtke C&A.

Godišnje u Hrvatskoj od nekog oblika leukemije i limfoma oboli od 80 do 100 ljudi, a svega ih trećina pronađe donora u obitelji. Cilj nacionalnog registra je da im olakša traženje dobrovoljnih darivatelja i pruži šansu za život. HLA (Human Leukocyte Antigen) tipizacija omogućuje pretraživanje genetske podudarnosti i tkivne snošljivosti između donatora i bolesnika kojima transplantat koštane srži ili matičnih stanica omogućava izlječenje. Donacijom tvrtka C&A prepoznala je važnost rada Zaklade i predstavila se kao pravi dobročinitelj koji brine o zajednici u kojoj živi i djeluje.

„Upravo kako bi zahvalili svima onima koji podržavaju rad Zaklade i svojim doprinosom omogućuju proširenje Registra te tipizaciju prikupkljenih uzoraka krvi, Zaklada ove godine organizira tradicionalni peti po redu božićni koncert „Želim život“. Iznimno mi je drago da se svakim danom pojavljuje sve veći broj donatorskih i volonterskih inicijativa koje nam pomažu da nastavimo s misijom pružanja nade u život svim oboljelima“, rekla je Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina.

Svi registri darivatelja koštane srži objedinjeni su u Svjetskom registru Bone Marrow Donors Worldwide. S većim brojem darivatelja povećava se i šansa za pronalazak adekvatnog darivatelja i time spašavanja nečijeg života. Tipizacija je vrlo skup postupak i po jednom uzorku krvi iznosi 1.085,00 kn, tako da je Zaklada do danas prikupila 33.031 uzorka krvi, od kojih je tipizirano 19.272 uzoraka krvi donora. Uz pomoć Registra do sada su spašena tri inozemna i četiri hrvatskih bolesnika.

 

Posted in Novosti.