Koncert za pamćenje

U prekrasnom ambijentu stoljetne kule Kamerlengo u Trogiru, tople kolovoske večeri održan je jedinstven muzički događaj Opera selecta u organizaciji Udruge Sv. Jakov, koju vode Vinko Buble, Natalija Vukelić i dr. Petar Žuljević. Prvi je put u Hrvatskoj nastupila ruska operna diva, mezzosopranistica Elena Zaremba, u društvu vodećega ruskog basa Alekseja Tanovitskog, jednog od najsjajnijih predstavnika svoje generacije i dobitnika mnogih prestižnih nagrada na međunarodnim pjevačkim natjecanjima. Elena Zaremba nastupala je, među ostalima, s Lucianom Pavarottijem, Placidom Domingom i Joseom Carrerasom, a 1991. godine bila je nominirana i za nagradu Grammv. Korepetitorica na trogirskom koncertu bila je izvanredna profesorica klavira pri UMAS-u Olga Cinkoburova, a ugođaj je recitiranjem ruskih pjesama upotpunio Joško Ševo.

U prvom dijelu koncerta publika je uživala slušajući ruske romanse u obradi velikih skladatelja poput Čajkovskog, Korsakova, Rubinsteina i Rachmaninova, a u drugom dijelu na programu su bile arije iz opera Evgenij Onjegin, P.I. Čajkovskog, Verdijeva Macbetha, Rossinijeva Seviljskog brijača, Mozartove La Betulije liberate, Saint-Saensove opere Samson i Dalila i druge.

Organizatori koncerta iz Udruge Sv. Jakov zahvalili su čelništvu Grada i Turističkoj zajednici, kao i brojnim sponzorima na velikoj pomoći u organiziranju ove nezaboravne večeri na kojoj je publika uživala slušajući dvoje vrhunskih svjetskih umjetnika, kao i profesoricu Olgu Cinkoburovu koja je vrhunski pratila umjetnike na klaviru. Brojni su Trogirani i njihovi gosti dugim i spontanim pljeskom zahvalili umjetnicima na ugodnoj velčeri u kojoj su im darovali koncert za pamćenje.

Udruga Sv. Jakov sav će prihod od ulaznica donirati Zakladi Ana Rukavina.

SLOBODNA DALMACIJA, 8.8.2012.
PIŠE: JOŠKO BREŠAN
SNIMIO: ZVONIMIR BARIŠIN /CROPIX

Posted in Novosti.