Koncertom za život građani doprinijeli u spašavanju ljudskih života

Udruženim snagama Zaklade Ana Rukavina i Zagrebačke filharmonije održan je humanitarni „Koncert za život“ u sjećanje na Anu i maestra Vjekoslava Šuteja. Uz energične interpretacije nekih od najpoznatijih skladbi devetnaestog i dvadesetog stoljeća, klavirski duo Janjanin – Marshall omogućio je Zagrepčanima predivnu glazbenu večer u rasprodanoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

U koncertnom programu britanskog orguljaša, pijanista i dirigenta Waynea Marshalla i hrvatskog pijanista Mladena Janjanina uživao je i Predsjednik Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ivo Josipović pod čijim se visokim pokroviteljstvom koncert i ove godine održao. Na koncertu na kojem se slavilo ono najdragocjenije – život, pridružio se i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba i pokrovitelja koncerta, Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, ministar rada i mirovinskog sustava prof.dr.sc. Mirando Mrsić, dr. med., izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Davor Bernardić te brojni drugi uvaženi gosti, prijatelji Zaklade i dragi ljudi koji su svojim dolaskom dodatno uveličali humanitarni karakter ovog koncerta.

Zaklada Ana Rukavina, uz pomoć organizatora ovog koncerta Zagrebačke filharmonije te uz medijsku podršku Nove TV, građane je željela podsjetiti kako svatko od nas u sebi nosi lijek kojim može spasiti živote teško oboljelih u Hrvatskoj i u svijetu. Stoga je i prihod prikupljen prodajom karata namijenjen daljnjem radu Zaklade Ana Rukavina te će se prikupljena sredstva koristiti za daljnje prikupljanje uzoraka za hrvatski Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica kako bi ga se učinilo što operativnijim i dostupnijim za pretragu, kao i za stručno usavršavanje mladih stručnjaka na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija.

Zaklada Ana Rukavina i Zagrebačka filharmonija ovogodišnjim Koncertom za život obilježili su prvih pet godina suradnje. Od klasičnog repertoara, preko rock pjesama u klasičnoj obradi i vokala Željka Bebeka, latino taktova kubanske pjevačice Olvido Ruiz Castellanos i Venecuelca Ricarda Luquea do ovogodišnje britansko-hrvatske suradnje, građanima je ova suradnja omogućila raspjevane glazbene večeri te je pomogla da se o misiji Zaklade Ana Rukavina čuje i izvan granica Hrvatske.

Neumornim radom Zaklade do sada je dana nada za spas 39 života. Zahvaljujući brojnim građanima Republike Hrvatske, s početnih 150 građana upisanih u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, taj je broj danas povećan na 43.546 potencijalnih darivatelja krotvornih matičnih stanica.

 

Posted in Koncert za život, Novosti.