Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

Dragi naši, u utorak, 26. svibnja obilježava se Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva.

Prema podacima Hrvatske udruge Transplant, Hrvatska je među prve tri zemlje u svijetu prema broju darivatelja, ali i po broju obavljenih transplantacija.
Ono što nas posebno veseli je da je prema izvješću Svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide) za 2013. godinu Hrvatska 11. u svijetu po broju upisanih potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica na 10.000 stanovnika. Hrvatski Registar tako je „prestigao“ mnoge, stanovništvom veće i ekonomski razvijenije, države svijeta poput Australije, Južne Koreje, Danske, Italije, Japana, itd.

Također, veliki uspjeh ostvarila je i javna Banka krvi iz pupkovine „Ana Rukavina“ koju je Zaklada Ana Rukavina osnovala na Anin rođendan, 28. ožujka 2007. Javna Banka krvi iz pupkovine „Ana Rukavina“ je, prema istom izvješću BMDW iz 2013. godine, 9. po redu među zemljama članicama Svjetskog registra po broju pohranjenih doza matičnih stanica krvi iz pupkovine na 10.000 stanovnika, ispred Velike Britanije, Njemačke, Kanade, Švedske, itd.

Naravno, ovaj uspjeh je postignut i zahvaljujući Vama koji ste svojim upisom i darivanjem matičnih stanica krvi iz pupkovine odlučili pomoći oboljelima te im povećati šansu za ozdravljenje. Hvala od srca i 48 darivatelja matičnih stanica i koštane srži koji su dali dio sebe kako bi spasili nečiji život!

Posted in Novosti.