Naša pressica puna dobrih vijesti!

Prvi puta u Hrvatskoj u Banku umbilikalnih stanica pohranjena je krv iz pupkovine bogata matičnim stanicama!

Majka i otac djeteta i inače su prijatelji Zaklade Ana Rukavina, dobrovoljni darivatelji krvi, a djetetovu krv donirali su u javnu Banku kako bi jednog dana nekome mogla spasiti život.

“Sretni smo i ponosni što je naše dijete prvo čija je krv pohranjena u javnu Banku matičnih stanica. Nadamo se da će i ostali roditelji slijediti naš primjer kako bi matične stanice uzete pri porodu jednog dana nekome mogle pomoći.”, poručila je sretna majka.

“S majkom i djetetom je sve u najboljem redu, a krv bogata matičnim stanicama pohranjena je u Zavodu za kliničku transfuziologiju KBC Zagreb, gdje je Banka smještena.”, izjavila je Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina, na čiju je inicijativu osnovana Banka.

Krv pohranjena u javnu Banku krvi iz pupkovine postaje dijelom Registra potencijalnih darivatelja koštane srži, u koji se do danas upisalo gotovo 25 000 donora.

“Uzorci pohranjeni u javnu Banku mogu poslužiti za liječenje bolesnika izvan vlastite obitelji, a krv koja se nakon poroda prikuplja iz pupkovine u slučaju oboljenja mogu transplantacijom zamijeniti oboljelu koštanu srž», istaknula je prim.dr.sc.Branka Ćepulić- Golubić, voditeljica Banke umbilikalnih stanica.

Povodom Europskog tjedna leukemije i limfoma Zaklada Ana Rukavina organizira veliki humanitarni spektakl, koji je najavio docent dr.sc. Mirando Mrsić: «Pozivam sve prijatelje Zaklade da zajedno s nama u nedjelju 8. srpnja dostojanstveno obilježe Europski tjedan leukemije, limfoma i mijeloma. Pridružite nam se na Bundeku od 15 sati u sportskim igrama i dobrom roštilju, a od 21 sat uživajte u velikom humanitarnom koncertu Massima Savića.»

Od srca hvala svim dragim i brojnim novinarima koji su se odazvali našem pozivu na press konferenciju, našim prijateljima iz Millenium promocije, naročito Evi i Martini, koji su nam pomogli da sve lijepo izorganiziramo – a ponajviše hvala mladoj obitelji koja je prva učinila ovaj veliki i velikodušni korak. Od srca im želimo svu sreću ovoga svijeta!

Posted in Novosti.