Novosti iz medija – o privatnoj banci krvi iz pupkovine

Od polovice sljedeće godine prva privatna banka krvi iz pupkovine!

Pohrana će se plaćati, a prve procjene govore da bi cijena bila 2000 eura. Krv bi se čuvala do 18. godine djeteta. Nakon toga će se čuvanje dodatno naplaćivati

ZAGREB – U Hrvatskoj je na KBC-u Zagreb osnovana tzv. dobrovoljna banka matičnih stanica i već je prikupljeno i prvih 30-ak doza, a do polovice sljedeće godine mogla bi proraditi i privatna banka krvi iz pupkovine, najavljuje ministar zdravstva dr. Neven Ljubičić.

Pohrana će se kao i u europskim zemljama plaćati. Prve procjene govore da bi cijena bila 2000 eura, a krv bi se čuvala do 18. godine djeteta. Naravno, može se čuvati i dulje, ali onda će se čuvanje dodatno naplaćivati.

Naime, krv iz pupčane vrpce ili tzv. umbilikalna krv doslovce spašava život i sve je više banaka u Europi i svijetu u kojima se ta krv može pohraniti i čuvati, a kad zatreba koristiti za liječenje. Valja reći da je moguće takvo prikupljanje dobrovoljno, što znači da se matične stanice mogu koristiti za svakog oboljelog, poput transfuzije krvi, ali može se pohraniti i krv vlastitog djeteta i onda koristiti samo za točno određenu osobu.

Čak oko 1200 do 1500 osoba u Hrvatskoj godišnje oboli od neke zloćudne bolesti krvi, poput leukemije, limfoma ili multiplog mijeloma. No, premda je liječenje monoklonskim protutijelima, odnosno tzv. pametnim lijekovima, posljednjih desetak godina značajno povećalo preživljavanje, dodatni pomak učinit će ciljana terapija.

Riječ je o liječenju prilagođenom određenom bolesniku i temeljenom na dijagnosticiranju promjena na genima, te transplantaciji matičnih stanica, prije svega iz vlastite krvi pupkovine koja se sve više čuva u za to opremljenim bankama umbilikalne krvi, kaže organizator velikog hematološkog skupa “Leukemija i i limfomi, zajedno istok i zapad”, prof. dr. Boris Labar. Na skupu su sudjelovali najeminentniji europski i američki stručnjaci koji se bave liječenjem tih teških bolesti.

Labar dodaje da je sve više novih lijekova čija će primjena i kombinacija, primjerice, povećati preživljavanje oboljelih od kronične nijeloične leukemije na čak 30 godina, a izliječit će se i do 80 posto bolesnika s akutnom leukemijom. Krv iz pupkovine najbolji je izvor matičnih stanica koje uspješno mogu liječiti zloćudne bolesti krvi, poglavito leukemiju i limfome. Riječ je o krvi koja se uzima tijekom poroda.

Prva se uključuju sva zagrebačka rodilišta

Krv iz pupčane vrpce pri porodu vade za to obučene primalje, a mora biti najmanje 50 mililitara da bi se ona stvarno mogla i koristiti. Krv se zamrzava u tekućem dušiku na -196°C i tako se može čuvati beskonačno dugo. Prve banke umbilikalne krvi osnovane su prije jedva desetak godina. Sva rodilišta u Zagrebu uključit će se u prikupljanje krvi iz pupčane vrpce do kraja ove godine, a potom će se isto učiniti s rodilištima u Splitu, Rijeci i Osijeku.

Novi lijekovi

Projekcija preživljavanja oboljelih od kronične nijeloične leukemije su oko 30-ak godina, a uz već dobro poznati Glivec novo oružje su Dasatinib i Nilotinib. Za akutnu pronijelocističnu leukemiju nova terapija više nije tako toksična kao kemoterapija. Novi su ciljani lijekovi derivat vitamina A ili transretinoična kiselina i arsenov piroksid, kaže prof. dr. Labar. Nova kombinacija lijekova može izliječiti 80 posto pacijenata. Kod multiplog nijeloma nova je terapija linelidomid koji je derivat nekad zloglasnog lijeka Talidomida, te Velcade. Kod Non Hodgkin limfoma i dalje je na prvom mjestu Mabthera, a čekuju se rezultati liječenja jednim specifičnim lijekom, Zevalinom.

IZVOR: Jutarnji list
Piše: Goranka Jureško

Posted in Novosti.