Sjećanje na Ivana Milata, akademskog slikara

Na današnji dan, 7. siječnja 1922. godine u Blatu na otoku Korčuli, rodio se Ivan Milat, akademski slikar, naš prijatelj!

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu studirao je kiparstvo u klasi profesora Vanje Radauša i Frane Kršinića. Zbog bolesti, napušta kiparstvo na četvrtoj godini i nastavlja studij slikarstva, koji je i diplomirao 1951. godine u klasi profesora Otona Postružnika. Nakon diplomiranja 1951, radio je kao pedagog na gimnaziji u Puli, Županji i u Kutini.

Najveći dio života, od 1960. godine, proveo je u Kutini. Bio je predavač na osnovnoj školi i gimnaziji te kustos Galerije Muzeja Moslavine. Osim pedagoškim radom kojim je odgojio brojne generacije kutinske gimnazije, osobito se istakao poticajem za osnivanje galerije u Kutini. Iza njega su u raznim tehnikama ostali mnogobrojni motivi Moslavine, posebno njezino tradicijsko drveno graditeljstvo. Veći dio stvaralaštva posvetio je portretima, osobito djece. Ilustrirao je i mnoge knjige. U bogatoj umjetničkoj karijeri ostvario je i više kiparskih djela. Ivan Milat uvelike je pomagao izobrazbi stvaralaca unutar kutinskoga slikarskog kruga Vrijedan je trag ostavio i kao zborovođa i skladatelj stihova o moslavačkom kraju, koji je prihvatio kao drugi zavičaj.
Ivan Milat bio je veliki humanist i rodoljub.Volio je ljude, posebno djecu. Provodio bi sate i sate u našim vrtićima i slikao njihove snene glavice, hvatajući njihove karakteristične izraze i trenutke.

Bio je član brojnih udruga i sudionik mnogih humanitarnih akcija. Pomagao je ljudima da likovno izraze svoje želje i potrebe. Prilikom pokretanja akcije za Zakladu Ana Rukavina od strane Foruma žena Kutina u ožujku 2008. godine, gosp. Milat odmah se uključio svojim vrijednim donacijama i sudjelovao u svim akcijama do sada.

Brojne su njegove samostalne i skupne izložbe. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja… Ivan Milat živio je skroman život našeg susjeda i sugrađanina, istovremeno velikog stvaratelja, mislioca i poznavatelja umjetnosti, književnosti, filozofije, društvenih odnosa…Jednom rječju “živa enciklopedija”.

3.  kolovoza prošle godine njegovo je veliko srce prestalo kucati. Iznenada nas je napustio njegov vedar duh. Ostala su njegova djela da nas podsjećaju na njega i na njegovo vrijeme.

Posted in Novosti.