Slavonski Brod-akcija upisa u Registar

U subotu 10. ožujka, od 10 do 14 sati u Slavonskom Brodu Zaklada Ana Rukavina organizirati će akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Ovom akcijom Zaklada Ana Rukavina, u suradnji s Hrvatskom udrugom leukemije i limfoma Slavonski Brod, želi pomoći četverogodišnjem Marinu Dulji iz Slavonskog Broda. Marin ima rijetki genetski poremećaj Hiper – IgM koji uzrokuje imunodeficijenciju. Djeca koja imaju ovaj poremećaj umiru u dobi od pet do šest godina.

Marinov život može spasiti transplantacija koštane srži, a iako se putem Registra koštana srž traži po cijelom svijetu, odgovarajući donor još nije nađen. U Hrvatskoj su Hiper – IgM imala i dva Marinova brata – jednom je život spasila sestra, a drugi je izgubio bitku s bolesti. Ovim putem pozivamo sve građane da se odazovu akciji upisa u Registar i njegovim proširenjem povećaju šanse za ozdravljenje svim oboljelim osobama.

U Registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti, na način da popune pristupnicu i zdravstveni upitnik te daju uzorak krvi za HLA tipizaciju (postupak utvrđivanja antigena tkivne snošljivosti).

Do danas je u Registar upisano 33 924 potencijalna darivatelja i spašeno čak šesnaest života!

Posted in Akcije upisa u Hrvatski registar, Novosti.