Stručno usavršavanje 2014.

Zaklada Ana Rukavina predstavila je rezultate prvog javnog natječaja za stručno usavršavanje jednog liječnika na Georgetown Universityju u Washingtonu objavljen u srpnju 2014. godine te je Upravni odbor Zaklade Ana Rukavina odlučio da će sredstva za stručno usavršavanje dodijeliti kandidatu dr. Viboru Milunoviću iz Kliničke bolnice Merkur, specijalizantu treće godine hematologije.

Dr. Vibor Milunović

Dr. Vibor Milunović

Prije nego otputuje radi jednogodišnjeg stručnog usavršavanja, razgovarali smo s dr. Milunovićem i velikoj prilici koju je dobio prijavivši se na javni natječaj za stručno usavršavanje Zaklade Ana Rukavina:

Za početak, molimo Vas da nam kažete nešto o sebi, o svojoj dosadašnjoj karijeri i obrazovanju?
Ja sam još relativno mladi „hematolog“ na trećoj godini specijalizacije iz hematologije Kliničke bolnice Merkur. Obrazovanje u medicinskim strukama je dugotrajno i iscrpno, ali nagrađujuće. Završio sam Medicinski fakultet u Zagrebu, te se potom zaposlio u Kliničkoj bolnici Merkur. U radu se bavim s različitim bolesnicima, primarno iz domene hematološke onkologije. U principu, u svojem svakodnevnom radu moj tim hematologije, predvođen prof.dr.sc. Slobodankom Kolonić Ostojić i prof.dr.sc. Anom Planinc-Peraicom, liječi bolesnike iz cijele Hrvatske. Naglasak našeg rada jest „bolesnik je na prvom mjestu“ što, nadam se, provodimo u svakodnevnoj praksi na zadovoljstvo naših bolesnika.

Što Vas je motiviralo da se prijavite na javni natječaj Zaklade Ana Rukavina za stručno usavršavnje?
Osobno smatram da svaki mladi hematolog iz Hrvatske treba proći određeni stupanj edukacije u centrima izvrsnosti zapadne Europe ili Amerike kako bi dobio uvid u pristup liječenju hematoloških bolesnika u razvijenijim zemljama, premda osobno smatram da hrvatska hematologija, usprkos svim poteškoćama u svojem razvoju, ne zaostaje za svjetskom hematologijom. Zaklada Ana Rukavina je raspisala natječaj za Georgetown University, točnije Georgetown University Hospital i Lombardi Comprehensive Centre Institute koji su u Sjedinjenim Američkim Državama ocjenjeni jednim od najboljih centara za liječenje i proučavanje onkoloških bolesti. Nadalje, moj, da se tako izrazim, idol profesor Bruce Cheson radi u navedenoj bolnici što je bio još dodatan poticaj da se prijavim na natječaj Zaklade.

Što očekujete od jednogodišnjeg stručnog usavršavanja u Georgetown Universityju u Washington D.C.-ju u Sjedinjenim Američkim Državama?
Red, rad, disciplina. Pokušat ću iskoristiti maksimalno godinu dana svog usavršavanja kako bih upoznao različite pristupe prema hematološkim bolesnicima od aktivnog liječenja lijekovima, koji još nisu odobreni u Republici Hrvatskoj, do palijativnog liječenja, rada u multidisciplinarnom timu koji se ne sastoji od samo liječnika i medicinske sestre nego i ostalih djelatnosti kao što su nutricionisti, psiholozi, personalizirane medicinske skrbi. Također, očekujem i zananstveni napredak pošto ću raditi i u laboratoriju te ću upoznati laboratorijske metode koje u Hrvatskoj još nisu zaživjele.

Tko će Vam biti mentor?
Georgetown University mi je dodijelio dva mentora. Prvi mentor je profesor Micheal Johnson, koji će nadgledati moj rad u laboratoriju. On je eminentni stručnjak iz bazične onkologije, odnosno bavi se mehanizmima zašto dolazi do promjene u stanicama koje dovode do maligne bolesti. Moj drugi mentor i „idol“ je profesor Bruce Cheson koji će me voditi kroz klinički pristup hematološkim bolesnicima.

Recite nam malo više o samom programu tj. što ćete točno raditi u Georgetown Universityju sljedećih godinu dana?
Moj program boravka u Georgetown Univeristy se sastoji od dva dijela. Prvi dio je je znanstveni dio. Proučavat ću ulogu jednog enzima, točnije maptitraze u hematološkim neoplazmama, primarno onim B-staničnog podrijetla. Preliminarna istraživanja su pokazala da je uloga ovog enzima poremećena te bio mogao biti prognostički biomarker u navedenim neoplazmama. Nadalje, profesor Johnson i njegovi suradnici su razvili moguću supstancu, koja djeluje na navedeni enzim, te bi se u daljnjim pokusima mogla pokazati kao jedna od opcija u liječenju hematoloških neoplazmi. Drugi dio je klinički program vođen profesorom Chesonom. U tom kliničkom programu ću sudjelovati kao dio tima koji se svakodnevno bave hematološkim bolesnicima. Upoznat ću tamošnju strukturu hematologije, rad s relativno novim lijekovima, koji još nisu dostupni u Hrvatskoj, različite kemoterapijske protokole koji se ne koriste u Hrvatskoj. Nadalje, uspijet ću učiti od vodećih hematologa u Sjedinjenim Američkim Državama te tako steći neprocjenjivo iskustvo.

Kako to može pomoći pacijentima u Hrvatskoj kad se vratite?
Prvenstveno, mojim provratkom u Hrvatsku pokušat ću integrirati američko iskustvo u svakodnevnom radu s našim bolesnicima. To može biti neka opcija liječenja, koja još nije zaživjela u Hrvatskoj, neki dio suportivne skrbi na koju ponekad ne mislimo, a može jako puno značiti našim bolesnicima. U svakom slučaju, pokušat ću integrirati američki princip rada u svoj svakodnevni rad kako bi maksimalno poboljšao skrb za naše bolesnike.

Što mislite o novom smjeru Zaklade Ana Rukavina, koliko su ovakvi natječaji za stručno usavršavanje bitni za mlade liječnike, hematologe?
Natječaji za stručno usavršavanje u inozemstvu predstavljaju pohvalnu aktivnost Zaklade jer ne postoji sustavno usavršavanje unutar zdravstvenog sustava za mlade hematologe. Osiguravši sredstva, Zaklada pruža kontinuiranu mogućnost mladim liječnicima za edukaciju u inozemstvu i time otvara neslućene mogućnosti liječnicima za profesionalni napredak. Smatram da bi svaki mladi liječnik hematolog uz edukaciju, koju prolazi u sklopu specijalizacije, trebao imati i priliku odlaska u inozemstvo kako bi doživio i sudjelovao u radu u jednom od centara izvrsnosti. Po mom znanju, jedino je Zaklada osigurala mladim hematolozima takvu priliku i nadam se da će to postati tradicionalni dio rada Zaklade.

I za kraj, poruka za sve koji prate rad Zaklade Ana Rukavina, što mogu očekivati nakon Vašeg povratka u domovinu?
Nadam se da će hematološki bolesnici dobiti što kvalitetnijeg i pristupačnijeg liječnika kojem se mogu obratiti tijekom svoje borbe s hematološkom bolesti.

Dr. Milunović prvi je kandidat koji će otvoriti vrata novim generacijama liječnika željnima znanja i stalnog usavršavanja, u novi pravac Zaklade Ana Rukavina nakon što smo u srpnju 2014. godine raspisali prvi javni natječaj za stručno usavršavanje mladih liječnika iz područja hematologije i srodnih specijalizacija. Ovim novim pravcem Zaklada Ana Rukavina želi omogućiti mladim liječnicima odlazak u svjetske centre gdje će se baviti istraživačkim radom i projektima koji će pomoći oboljelima od leukemije i limfoma.
Dr. Milunoviću želimo sretan put, vrijedno iskustvo i nova znanja kako bi pacijentima u Republici Hrvatskoj pružio najbolju moguću liječničku skrb i nadu u ozdravljenje.