Svjetski dan darivatelja koštane srži

Dragi naši, 19. rujna obilježava se Svjetski dan darivatelja koštane srži. Ovaj dan se od 2015. godine obilježava svake treće subote u rujnu kako bi se podsjetilo na važnost upisa u registre dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, darivanje matičnih stanica krvi iz pupkovine te zahvalilo svim divnim ljudima koji su odvojili vrijeme i darovali dio sebe za oboljele osobe kako bi im spasili život.
Kako bismo motivirali i podsjetili na važnost darivanja krvotvornih matičnih stanica, bilo darivanjem koštane srži ili perifernih matičnih stanica, bilo darivanjem matičnih stanica krvi iz pupkovine u javnu Banku krvi iz pupkovine Ana Rukavina, u nastavku možete pročitati statističke podatke World Marrow Donor Association-a (Svjetski registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži) i Hrvatskog registra DDKMS i Zaklade Ana Rukavina:
• Svjetski registar kojeg je i Hrvatski registar član danas broji ukupno 37.955.975 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica (37.156.127 potencijalnih darivatelja i 799.848 doza krvi iz pupkovine).
• 65.112 broj upisanih potencijalnih darivatelja u Hrvatski registar (62.424 HLA tipiziranih uzoraka).
• 3.614 darovanih doza krvi iz pupkovine u javnu Banku krvi iz pupkovine Ana Rukavina koje su tipizirane i upisane u Svjetski registar.
• U 2019. godini prema podacima Svjetskog registra provedeno je 23.181 nesrodnih transplantacija krvotvornih matičnih stanica (ovaj podatak uključuje transplantacije koštane srži, perifernih matičnih stanica i matičnih stanica krvi iz pupkovine).
• Od 1997. do 2019. godine provedeno je više od 311 tisuća nesrodnih transplantacija krvotvornih matičnih stanica (ovaj podatak uključuje transplantacije koštane srži, perifernih matičnih stanica i matičnih stanica krvi iz pupkovine).
• Od 2009. godine kada je provedena prva nesrodna transplantacija iz Hrvatskog registra do danas, provedene su 123 transplantacije iz Hrvatskog registra (85 za oboljele osobe iz Hrvatske te 38 za oboljele osobe iz inozemstva).
• Od ukupno 123 transplantacije, 5 ih je bilo od darovanih doza krvi iz pupkovine u javnu Banku krvi iz pupkovine Ana Rukavina (1 doza krvi iz pupkovine transplantirana je za oboljelu osobu u Hrvatskoj, a 4 za oboljele osobe iz inozemstva)
• U 2020. godini od darivatelja iz Hrvatskog registra provedeno je 6 transplantacija krvotvornih matičnih stanica te je svih 6 transplantata darovano oboljelim osobama iz Hrvatske
123 puta hvala plemenitim darivateljima krvotvornih matičnih stanica iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Hvala vam što ste dali dio sebe kako biste spasili nepoznate osobe kojima je vaš nesebični čin pružio nadu u ozdravljenje.
Hvala od srca od svih nas iz Zaklade Ana Rukavina i iskrene čestitke darivateljima povodom Svjetskog dana darivatelja koštane srži!

Posted in Novosti.