Svjetski dan limfoma, 15.rujna

Limfom je najčešći oblik raka limfnog tkiva, koje ima veliku ulogu u odbrani od infekcija jer je sastavni dio obrambenog sustava organizma. Ne postoje programi ranog otkrivanja ove bolesti, zato je jedini način za rano otkrivanje limfoma edukacija i informiranje javnosti o limfomu kao oboljenju o kojem se malo zna.

Svjetski dan limfoma.jpgVrlo je važno simptome ovog oboljenja prepoznati na vrijeme. Ranim postavljanjem dijagnoze, uz adekvatan tretman, limfom se može uspješno liječiti. Osim informativnih štandova na Cvjetnom trgu, održat će se i akcija uzimanja krvnih uzoraka za tipizaciju i upis u Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži.

Limfomi su zloćudne bolesti limfocita. Dijele se na dvije velike skupine: Hodgkinova bolest i non-Hodgkinovi limfomi ili limfocitni limfomi. U Hrvatskoj od 100.000 stanovnika od limfoma će oboljeti njih 15, što iznosi oko 675 oboljelih svake godine. U svijetu 1 milijun ljudi živi s limfomom, a svakodnevno se dijagnosticira skoro 1000 novooboljelih.

Najčešći simptomi su:

  • bezbolna oteklina u području vrata, pazuha ili prepone,
  • noćno znojenje,
  • neobjašnjiva groznica,
  • gubitak težine i umor,
  • kašalj i zadihanost,
  • svrab po cijelom tijelu.

Otekline povezane s non-Hodgkinovim limfomom također se manifestiraju u drugim dijelovima tijela, npr. trbuh, živčani sustav i koža. Jedina metoda za preciznu dijagnozu limfoma je biopsija povećanih limfnih čvorova.

Podizanje svijesti o limfomima omogućit će bolje prepoznavanje znakova i simptoma bolesti, što će dovesti do ranijeg dijagnosticiranja i pravovremenog liječenja, veće dostupnosti informacija, kao i primjene programa potpore bolesniku i obitelji.

Ove godine Svjetski dan limfoma u Hrvatskoj se obilježava Regionalnim susretom hematoloških udruga pacijenata u Dubrovniku od 16. do 19. rujna 2011. godine u organizaciji Hrvatske udruge leukemija i limfomi iz Zagreba.

Više na:

www.lymphomacoalition.org/featured/world-lymphoma-awareness-day.html

Posted in Novosti.