550 Osječana upisalo se u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

Na Trgu Ante Starčevića u Osijeku jučer su se okupili brojni građani dobre volje te upisom u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica dali svoj doprinos spašavanju ljudskih života. 550 Osječana koji su se odazvali akciji upisa u Registar u organizaciji Zaklade Ana Rukavina, dali su krv za tipizaciju te time pokazali veliko slavonsko srce i povećali šanse da se sačuva nečiji život.

Svaki građanin upisom u Registar postao je potencijalni darivatelj koštane srži, a ovim nesebičnim činom Osječani su pokazali iznimnu građansku solidarnost. Naime, transplantacijom koštane srži liječe se bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži, a lijek za ove teške bolesti nalazi se u nama! Zahvaljujući hrvatskim građanima iz nacionalnog Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica dosada je izdano 19 transplantata čime je spašeno 19 života, jedanaest transplantata je bilo za primatelje u Hrvatskoj, a osam za primatelje izvan Hrvatske.

Rad Zaklade posjetitelji su mogli podržati i kupnjom promotivnih materijala, ali i zabaviti se uživajuću u glazbenim nastupima TS Tamburaši slavonske krvi, TS Ringišpil, TS Kas, TS Pet tambura, klape Frumentum, Stjepana Jaršeka Štefa i mnogih drugih.

 

 

Posted in Akcije upisa u Hrvatski registar, Novosti.