Svjetski dan svjesnosti o limfomima

Danas, 15. rujna, obilježavamo Svjetski dan svjesnosti o limfomima. Limfomi su zloćudne bolesti čije tumorske stanice potječu iz limfatičnog sustava. To je bolest srodna leukemiji, a također nastaje zloćudnom promjenom limfocita i njihovim nekontroliranim množenjem.
Limfom se može razvijati polako (indolentno) ili može biti agresivan. Prema vrsti tumorskih stanica možemo ih podijeliti u dvije glavne (i vrlo različite) podskupine, Hodgkinov (HL) i ne-Hodgkinov limfom (NHL) (iako se u nekim klasifikacijama ovdje ubrajaju i multipli mijelom i imunoproliferativne bolesti). Postoji preko 50 različitih tipova limfoma od kojih je gotovo 90% iz skupine NHL.
S obzirom na to da limfomi nastaju u limfnim čvorovima, jedan on glavnih simptoma je njihovo povećanje. Osim toga, karakteristični su i simptomi poput temperature i to više od 38°C bez poznatog uzroka, noćno znojenje, gubitak na tjelesnoj težini, malaksalost, kašalj i bol u prsištu te svrbež kože.
Za uspješno liječenje od limfoma nužno je dijagnosticirati točan tip bolesti i odrediti stadij (I do IV). Pri odabiru vrste liječenja, specijalist hematolog u obzir uzima već navedeni tip i stadij bolesti te dob i opće stanje oboljele osobe. Kao što je već spomenuto, najčešće liječenje podrazumijeva kemoterapiju i presađivanje matičnih stanica, no svoje mjesto ponekad imaju i imunoterapija, zračenje i, vrlo rijetko, kirurško liječenje.
Osobama koje se bore protiv ove zloćudne bolesti želimo puno snage i uspješan oporavak, a jedan od načina da se pomogne oboljelim osobama je i upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica osim na akcijama koje organizira Zaklada Ana Rukavina i u 8 transfuzijskih centara Zagreb, Osijek, Rijeka, Pula, Split, Zadar, Varaždin i Dubrovnik.
Posted in Novosti.