Akcija upisa u Hrvatski registar u Tuhlju

Dragi naši, u četvrtak, 4. lipnja 2020., od 14 do 17 sati u školskoj dvorani Osnovne škole Lijepa naša u Tuhlju održat će se akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.
Ova akcija provodi se na inicijativu OŠ Lijepa naša, Općine Tuhelj i Društvo naša djeca Tuhelj u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina kako bi zajedno pomogli oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem.
Akcija je potaknuta slučajem djevojčice Lucije (8 godina), učenice OŠ Lijepa naša, koja je oboljela od leukemije te joj je potrebna transplantacija koštane srži.
Uzorak krvi za upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica NE može se dati samo za Luciju već se upisom u Hrvatski registar dajete na raspolaganje oboljelim osobama diljem svijeta.
Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu dati uzorak krvi i upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.
Prilikom upisivanja, a prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, apeliramo na građane da drže razmak od 1.5 do 2 metra, da se koriste dezinficijensima koje ćemo osigurati na ulazu u prostoriju gdje će se upisivati u Hrvatski registar te da ukoliko imaju bilo kakve simptome poput respiratornih problema/infekcija, povišene tjelesne temperature i sl. da zbog sigurnosti svih ostalih, propuste ovu akciju. Informacije o tome gdje se, osim na ovoj akciji, mogu upisati u jednom od 8 transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj mogu pronaći na sljedećoj poveznici.

Posted in Akcije upisa u Hrvatski registar, Novosti.