Akcija upisa u Registar na prvom pećinskom trekkingu u Hrvatskoj!

Dragi naši, podsjećamo Vas na akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica koju ćemo održati u subotu 23. srpnja u Perušiću u sklopu najveće ličke sportsko-humanitarne manifestacije Lika Cave Trekk.

Prvi pećinski trekking, koji će na jednom mjestu okupiti više od 500 sportaša avanturista, pripremio je potpuno originalan koncept – trčanje od spilje do spilje na području Pećinskog parka Grabovača, jedinog pećinskog parka u Hrvatskoj kroz četiri dionice različitog intenziteta i duljine – Light, Active, Challenger i Ultra – sve sa zajedničkim startom i ciljem u centru Perušića.

„Spremni smo za manifestaciju koja će Liku velikim slovima staviti na kartu avanturističkog turizma i u području sportskih utrka. Mnogo smo radili na kvaliteti staze te osigurali sve preduvjete za vrhunsku razinu profesionalnosti same utrke i sigurnost sportaša koji dolaze. Lika Cave Trekk će zasigurno postati tradicionalna manifestacija koja na najbolji način promovira naš park i cijelu Liku kao destinaciju nezaboravnih avantura“, izjavila je ravnateljica Pećinskog parka Grabovača, Katarina Milković.

Ova suradnja od velike je važnosti upraviteljici Zaklade Ana Rukavina i Aninoj majci, Mariji Rukavini: „Kako smo moj pokojni suprug Gordan i ja iz Perušića, ova inicijativa mi puno znači te smatramo da na lijep i primjeren način promovira ono najvažnije – važnost pomaganja drugima i priliku za život oboljelima. Ana je beskrajno voljela Liku i Perušić i uvijek je rado dolazila u posjet svojim bakama i djedovima što nam je dodatan poticaj da svim srcem podržimo ovu plemenitu inicijativu.“

Osim trekkinga za sve zainteresirane pripremljeno je i splavarenje prekrasnom rijekom Likom te prezentacija jedinstvene turističke ponude „Lika is adventure“.
Za posjetitelje je osiguran i izuzetan gastronomski i umjetnički doživljaj te će cijeli dan moći kušati proizvode OPG-ova s područja Like, a u Perušiću će umjetnici grafiteri oslikavati površine motivima najpoznatijeg Ličana Nikole Tesle povodom 160 godina njegova rođenja, ujedno u svrhu promocije georaznolikosti ovog kraja.

Posebna atrakcija za posjetitelje bit će u pećini Samograd gdje će grupa Vatra održati akustični koncert u utrobi zemlje s početkom u 20,00 sati.

Cilj utrke je popularizacija prirodne baštine, geobaštine i geoturizma Hrvatske, a ona ima i svoj humanitarni karakter kako je suorganizator događanja Zaklada Ana Rukavina. Na dan utrke svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti moći će se upisati u Registar te svojim upisom doprinijeti u spašavanju života oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Akcija će se održati u centru Perušića u dva termina, od 10 do 12 sati te od 15 do 17 sati.

Poruka svake akcije upisa u Registar je lijek je u nama. Njime Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 51.790 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 62 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Posted in Akcije upisa u Hrvatski registar, Novosti.