Četvrta press konferencija Zaklade Ana Rukavina

Banka umbilikalnih stanica, koja je osnovana na inicijativu Zaklade Ana Rukavina, trebala bi biti otvorena na Anin rođendan 28. ožujka, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Umbilikalne stanice su matične stanice koje se nakon poroda prikupljaju iz pupkovine, a u slučaju oboljenja mogu transplantacijom zamijeniti oboljelu koštanu srž.

Pojašnjavajući proces prikupljanja stanica iz pupkovine, hematolog u Kliničkom bolničkom centru Zagreb dr. Mirando Mrsić rekao je da se to radi nakon nekompliciranog poroda jednostavnim postupkom koji ne šteti novorođenčetu i majci, te ne zahtijeva promjenu uobičajenog tijeka vođenja poroda.

Krv iz pupkovine jedan je od izvora matičnih stanica, a do sada se nakon poroda bacala, iako se iz nje mogu razviti sve vrste krvnih stanica, rekao je Mrsić.

Krv koja se će se uzimati pri porodu, kako je najavljeno, obrađivat će se i pohranjivati u Zavodu za kliničku transfuziologiju KBC-a Zagreb.

Kako je rečeno, postoje dva tipa Banaka matičnih stanica iz umbilikalne krvi. Prva je Obiteljska banka gdje je doza krvi iz pupkovine vlasništvo obitelji i ne koristi se za liječenje bolesnika izvan obitelji.

Drugi tip je Dobrovoljna banka, gdje obitelj dobrovoljno poklanja dozu krvi iz pupkovine za liječenje bolesnika izvan vlastite obitelji, a tako pohranjena doza umbilikalne krvi postaje dio Registra dobrovoljnih darivatelja.

Na konferenciji za novinare najavljena je i humanitarna utrka koja će se održati u nedjelju, 25. ožujka, na Bundeku, u povodu rođendana Ane Rukavine, novinarke koja je lani preminula od leukemije.

Izvor: HINA

Slike autora Bernarda Čovića

Posted in Novosti.