Humanitarna aukcija u Muzeju Mimara

Pozivamo sve zainteresirane, koji su na ovaj način u mogućnosti pomoći Zakladi, da nam se pridruže u Muzeju Mimara.

Kad ljubav i umijeće rade rame uz rame, očekujte remek-djelo, kazao je filozof nekoć davno. Danas smo tome živi svjedoci. Umijeće jedne mlade novinarke s riječima i naša nesebična ljubav prema čovjeku učinili su čudo. Zbog poruke „želim život“ Ane Rukavine Erceg, već više od godinu dana rame uz rame djeluju deseci tisuća hrvatskih građana. Sportaši, umjetnici, policajci, pjevači, liječnici, studenti, umirovljenici, inženjeri, radnici… svi su oni u tim dvjema riječima prepoznali vapaj svakog od nas, poziv u boj koji se vodi svakodnevno. Boj protiv smrti, odupiranje bolestima, bitka za život…

I doista, svi zajedno uspjeli smo stvoriti remek-djelo. Sazdano od divovskih zrnaca i kaplji plemenitosti, to je remek-djelo nadasve opipljivo. Kako drukčije objasniti više od 30.000 novih članova Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži? Kako drukčije protumačiti milijune i milijune kuna prikupljenih diljem države za osnivanje Banke matičnih stanica?

Zaklada osnovana nakon Anine smrti, što se ponosi njezinim imenom, trudi se dati skroman prilog toj svakodnevnoj borbi s teškim bolestima kao što su leukemija i limfomi. Rame uz rame sa Zakladom, bolestima prkose i mnogi drugi, znani i neznani, zdravi i bolesni, mladi i stari.

Ljubav i umjetnost sada su opet u akciji. Ova je a(u)kcija novi doprinos tom remek-djelu. I opet, baš kao i u akcijama darivanja krvi, rame uz rame stupaju mladi i stari. Kipari, slikari, grafičari… Složimo li se da je „lijek u nama“, onda možemo zaključiti i da je „umjetnost u njima“. A spojimo li lijek, umjetnost i ljubav, dobit ćemo Anu – novi simbol ljudske plemenitosti. Ona je u svima nama. Čovjek.

Antun Krešimir Buterin

Od sveg srca zahvaljujemo gospodinu Borisu Milčiću na donaciji privatne zbirke 18 umjetničkih djela, svim dragim akademskim slikarima, grafičarima i kiparima koji su nam donirali 46 umjetničkih djela, gospodi Edi Ulrichu, Damiru Maričiću, Damiru Lapuhu i gospođi Mare Ivčević Barišić koji su nam nesebično pomogli u opremi slika, gospođi Tatjani Garelić na procjeni zbirke iz donacije gospodina Milčića, Muzeju Mimara na dodijeljenom prostoru Atrija, Aukcijskoj kući Kontura i gospodinu Mihočincu na pomoći i organizaciji humanitarne aukcije, gđi. Ani Zubić na dizajniranju kataloga i pripremi za tisak, prof. Albaneže Nikoli na kataloškoj obradi i postavljanju ove izložbe, Foto studiju Badrov na fotografiranju svih umjetničkih djela, gospođi Sonji Šarunić voditeljici aukcije, gospodinu Dubravku Adamoviću – HDLU i gospođi Maši Štrbac – ULUPUH na pomoći pri realizaciji aukcije, Tiskari Vjesnik d.d. na tiskanju kataloga i svim ostalim dragim ljudima koji su sudjelovali u ovom projektu.

Posted in Novosti.