Johnson & Johnson donacijom podržao rad Zaklade Ana Rukavina

Tvrtka Johnson & Johnson, jedna od vodećih svjetskih farmaceutskih kompanija i proizvođača medicinske opreme te kozmetičkih proizvoda, donacijom od 120.000 kuna podržala je dugogodišnje napore Zaklade Ana Rukavina u spašavanju što većeg broja oboljelih od leukemije. Čitav iznos donacije bit će iskorišten za proširenje Registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži i HLA tipizaciju prikupljenih uzoraka krvi čime se oboljelima povećava mogućnost pronalaska koštane srži.

Tvrtka Johnson & Johnson prepoznala je važnost rada Zaklade i predstavila se kao pouzdan partner koji socijalnom osjetljivošću i humanošću brine o životu lokalne zajednice. I u prošlosti Johnson&Johnson je podržavao rad Zaklade i sudjelovao u pomaganju oboljelima od ove teške bolesti.

“U ovom mjesecu smo povodom Europskog tjedna leukemije i limfoma predstavili rad Zaklade i zajedno s našim sugrađanima prisjetili smo se iznimno izazovnih početaka. Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži proširen je sa skromnih 150 na 33.000 uzoraka. Upravo zbog mnogih donatorskih i volonterskih inicijativa, gotovo pet godina nakon Aninog pisma “Želim život” Zaklada ostvaruje zacrtani cilj, a to je prije svega svim oboljelima pružiti nadu u život i pomoći im na putu do ozdravljenja”, rekla je upraviteljica Zaklade, Marija Rukavina.

“Johnson & Johnson je kompanija koja već preko 60 godina živi prema odrednicama iz postulata “Naš Credo” , gdje je jedna od naših odgovornosti i ona prema društvu u kojem živimo i radimo. Ljudski život je naša najveća dragocjenost. Drago nam je da svojom donacijom sudjelujemo u ostvarenju cilja Zaklade Ana Rukavina – očuvanju ljudskog života. Zajedno sa Zakladom želimo pomoći onima koji su najranjiviji, oboljelima, kako bismo naše društvo učinili ljepšim i boljim mjestom za život”, rekla je gđa. Martina Žlender, generalna direktorica kompanije Johnson & Johnson.

Godišnje u Hrvatskoj od nekog oblika leukemije i limfoma oboli od 80 do 100 ljudi, a svega ih trećina pronađe donora u obitelji. Cilj nacionalnog registra je da im olakša traženje dobrovoljnih darivatelja i pruži šansu za život. HLA (Human Leukocyte Antigen) tipizacija omogućuje pretraživanje genetske podudarnosti i tkivne snošljivosti između donatora i bolesnika kojima transplantat koštane srži ili matičnih stanica omogućava izlječenje.

Svi registri darivatelja koštane srži objedinjeni su u Svjetskom registru Bone Marrow Donors Worldwide. S većim brojem darivatelja povećava se i šansa za pronalazak adekvatnog darivatelja i time spašavanja nečijeg života. Tipizacija je vrlo skup postupak i po jednom uzorku krvi iznosi 1.085,00 kn, tako da je Zaklada do danas prikupila 33.031 uzorka krvi, od kojih je tipizirano 15.175 uzoraka krvi donora.

Posted in Novosti.