Nagrada ‘Zagrepčanka godine’

Svečanom sjednicom zagrebačke Gradske skupštine i Poglavarstva danas je obilježen Međunarodni dan žena, 8. ožujka, a u tom je povodu posmrtno dodijeljena i nagrada “Zagrepčanka godine” novinarki Ani Rukavini-Erceg.

“Prvi put dodjeljujemo javno priznanje grada Zagreba za “Zagrepčanku godine”, rekla je Tatjana Holjevac, predsjednica Gradske skupštine, naglasivši kako je Ana Rukavina-Erceg to zaslužila svojom odvažnošću i razboritošću jer je pokazala da je moguće okupiti ljude za zajedničko dobro u trenutcima kad se to mnogima čini nemogućim.

Pismo Ane Rukavine-Erceg “Želim život” pročitala je glumica Anja Šovagović-Despot.

“U svom pismu koje buja životnim optimizmom, unatoč teškom trenutku – u blizini crte koja dijeli život od smrti – ona otkriva mogućnost koja izvire iz onoga što ljudi, zbog raznih razloga, ne pokazuju često, a to je sposobnost razumijevanja i suosjećanja za nevolje drugih ljudi. Njezin apel je uspio”, rekla je Holjevac.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je da je zahvaljujući Ani Rukavini-Erceg, koja je u studenom prošle godine umrla od leukemije, utemeljena zaklada po njezinu imenu za pomoć bolesnima od leukemije i limfoma, a registar mogućih darovatelja koštane srži sa 150 upisanih u početku 2006. narastao je na 13.000.

“Ponosan sam što je Ana bila stanovnica Zagreba”, rekao je Bandić i izrazio nadu da će joj posmrtno biti dodijeljena i Nagrada grada Zagreba.

Mama Ane Rukavine, Marija, primajući nagradu “Zagrepčanka godine” za svoju kćer iz ruku Milana Bandića i Tatjane Holjevac, zahvalila je svima u ime obitelji i Zaklade “Ana Rukavina”: gradskim vlastima, donorima i svim građanima.

“Postoje mnoge drage, dobre žene koje su zaslužile tu nagradu, ali niste pogriješili dajući nagradu Ani”, rekla je Marija Rukavina te navela da je hrvatski registar darovatelja koštane srži postao prepoznatljiv ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Dodala je kako njezina Ana, premda nije imala djece, ima najveću obitelj, 13.540 darovatelja.

Milan Bandić i Tatjana Holjevac svim su Zagrepčankama čestitali 8. ožujka, Dan žena, koji je međunarodni status dobio 1975. u Ujedinjenim narodima.

Izvor: HINA

Posted in Novosti.