????

Obilježen Svjetski dan svjesnosti o limfomima

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o limfomima koji se održava 15. rujna, Hrvatska udruga leukemija i limfomi organizirala je jučer događanja u šest hrvatskih gradova (Zagreb, Donji Miholjac, Rijeka, Slavonski Brod, Split i Varaždin) povezanih video vezom.

U Zagrebu je program održan u Novinarskom domu te su obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o limfomima prisustvovali vrhunski liječnici,hematolozi s KBC-a Zagreb (Rebro) kao i pacijenti, većinom oboljeli od non-Hodgkinovog limfoma.

Cilj programa bio je interakcijom liječnika i pacijenata doći do zaključaka koji su glavni problemi s kojima se pacijenti susreću u dugotrajnom i teškom liječenju.
Problemi oko kojih se oboljeli iz ovih šest gradova koji su bili uključeni u program slažu su nažalost administrativne prepreke pri nabavci potrebnih lijekova i terapije nužnih za liječenje te nedostatak psihološke odnosno psihijatrijske pomoći za oboljele kao i članove njihove obitelji.

Ipak, oboljeli koji su se liječili na KBC-u Zagreb (Rebro) ističu izvrsnost liječnika, njihov odnos prema pacijentima kao i dostupnost i toplu ljudsku komunikaciju kao nešto što im je puno značilo na njihovom putu ka izliječenju. Ponekad je to najvažnije u procesu izliječenja, topla ljudska riječ i utjeha.

Zahvaljujemo HULL-u na pozivu te se nadamo još pozitivnijim iskustvima samih oboljelih na idućem obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o limfomima te im od srca želimo sreću i snagu u borbi protiv ove teške bolesti.

Posted in Novosti.