Odluka Ministra zdravstva Darka Milinovića: Anina zaklada neće propasti

Zaklada „Ana Rukavina“ prevažna je stvar da bi se politizirala i da bismo dopustili da zbog sporosti bude dovedena u pitanje – rekao je jučer Ministar zdravstva Darko Milinović.
Dodao je kako u prilog tomu ide i to da je na jučerašnjoj sjednici Vlade usvojen amandman prema kojem će se za tipizaciju uzoraka u ovoj godini osigurati 4,5 milijuna kuna. O problemima s kojima se susreću predstavnici Zaklade početkom idućeg tjedna izvijestit će Ministra i pokušat će pronaći zajedničko rješenje.
Ubrzati postupak
Naime, predstavnici Zaklade prošli su tjedan prozvali Zavod za tipizaciju tkiva na Rebru zbog nepoštivanja dogovora o broju tipiziranih uzoraka dobrovoljnih darivatelja koštane srži te sporosti u prijavljivanju u europski registar kako bi postali korisni i operativni za pretraživanje u svjetskom registru (Worldwide donors registrv).
Na sastanku Upravnog i Izvršnog odbora Zaklade, koji je održan u ponedjeljak, od Uprave KBC-a zatraženo je da ubrza postupak i da ispuni dogovor o još 1600 tipiziranih uzoraka do 31. ožujka.
Zaklada je do danas u Registar uložila gotovo četiri milijuna kuna, primjerice, u kupnju opreme i reagensa, kako bi isplatila medicinske djelatnike na Rebru koji obavljaju tipizaciju…
Jedino što su na Rebru trebali učiniti jest do danas tipizirati 3400 uzoraka, no umjesto te, brojka je 1413, a račun koji će Zaklada (koja se financira isključivo donacijama) morati podmiriti bit će nepotrebno veći za 1,2 milijuna kuna.
Za Rebro je porazno i to da niti jedan od tipiziranih davatelja nije prijavljen u europski registar.
Nemušta objašnjenja iz KBC-a Zagreb, da nisu ispoštovali dogovor jer im se povećao obim posla, da im nedostaje aparature te da nije potpisan nikakav ugovor sa Zakladom o rokovima i brojkama, zapravo su daleko od istine.
Nepovoljan ugovor
Usmeno je dogovoreno da će se do isporuke novog aparata tipizirati 20 uzoraka dnevno, a prelaskom na novu metodu 90 uzoraka dnevno, za što Jutarnji posjeduje i dokument koji je potpisala pročelnica Zavoda za tipizaciju tkiva prof. dr. Vesna Kerhin-Brkljačić.
U Zakladi su svjesni i toga daje ugovor koji su potpisali s KBC-om nepovoljan za njih zato što sami moraju financirati rad Registra i Banke, a pri tome se KBC ne obvezuje ulagati u njih čak ni novac prikupljen čuvanjem matičnih stanica.
Izvor: jutarnji list, 05.03.2008. – novinarka Andrea Šantek

Posted in Novosti.