Obavijest prijateljima Zaklade

U proteklih godinu dana ostvarili smo ogromni korak naprijed.
Svi skupa postigli smo:
– U hrvatski Registar se prijavilo 30.212 dobrovoljnih darivatelja
– Organizirali smo 140 akcija u 85 hrvatskih gradova, kompletno financirajući sve troškove oko organiziranja akcija
– Otvorili smo u ožujku 2007. prvu javnu banku krvi iz pupkovine
– U Registar smo do sada uložili 3.962.207,08 kn
– U Banku krvi iz pupkovine “Ana Rukavina" uloženo je ukupno 1.414.228,18 kn

U cilju i želji da Registar što prije postane operativan potpisali smo sa KBC-om Ugovor o nabavci opreme, financiranju HLA tipizacije prikupljenih uzoraka.
Da bi registar postao operativan i mogao pomoći svima kojima je potrebna koštana srž potrebno je HLA tipizirati i prijaviti u Svjetski registar doborovoljnih darivatelja (World wide donor registry) najmanje 3000 darivatelja.
U tom cilju Zaklada je sa svoje strane poduzela sve što je u njenoj moći da se taj cilj ostvari što prije. Do danas se prema podacima kojima raspolaže Zaklada uspjelo HLA tipizirati 1413 dobrovoljnih darivatelja. Niti jedan od njih do sada nije upisan u Svjetki registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži. Zbog predugog stajanja uzorci koji su uzeti za serološko testiranje ne mogu se više korisiti te će se HLA tipizacija učiniti skupljom metodom DNA tipizacije. Ovdje napominjemo da niti jedan uzorak nije propao jer za svakog donatora za kojeg je uzet uzorak za serološku analizu u isto vrijeme je uzet uzorak i za DNA analizu. Dakle što se tiče same tipizacije svi pohranjeni uzorci biti će HLA tipizirani i niti jedan uzorak nije izgubljen.
Unatrag par mjeseci bili smo suočeni s brojnim pozivima – Vas koji ste nam na raznorazne načine pomogli, darivajući svoju krv za tipizaciju, darivajući novce za proširenje Registra – zašto tipizacije ne ide brže? Zašto je sve to tako sporo?

Nadamo se da će nakon događanja u proteklih dana kojima ste svi bili svjedoci, tipizacije ići puno brže nego do sada i da ćemo do kraja ožujka dobiti operativni Registar doborovoljnih darivatelja i da ćemo biti svjedoci prvog darivanja iz našeg hrvatskog registra.

Zaklada će i dalje nastaviti raditi u cilju da se i ostali doborovoljni darivatelji što prije tipiziraju i sva sredstva koja se prikupe biti će usmjerena k tom cilju. Ujedno očekujemo da će se u ovom plemenitom cilju uključiti i državna administracija kako bi omogućili da što više bolesnika dobije šansu da pronađe darivatelja u Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja koštane srži.

Posted in Novosti.