Održan je prvi simpozij “Ana Rukavina” s međunarodnim sudjelovanjem

Prvi simpozij “Ana Rukavina” s međunarodnim sudjelovanjem održan je 17. listopada o.g. u Sv. Martinu na Muri.

Simpozij je otvorila upraviteljica Zaklade Ana Rukavina gđa. Marija Rukavina i pročelnik Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži Doc. Mirando Mrsić predstavljanjem dosadašnjeg rada Zaklada Ana Rukavina i visokim postignućima na proširenju Registra i javne Banke matičnih stanica krvi iz pupkovine. Nakon toga slijedila su brojna predavanja uglednih hematologa i transfuziologa i upoznavanje sa najnovijim istraživanjima na području autologne i nesrodne transplantacije matičnih stanica, fotofereze u transplantaciji krvotvornih matičnih stanica,  umnažanju stanica iz krvi pupkovine ex vivo. Svoja iskustva prenijeli su i kolege iz Slovenije u liječenju odraslih osoba embrionalnim matičnim stanicama,  te rezultate Slovenije u prikupljanju i pohranjivanju matičnih stanica krvi iz pupkovine.

Za sudionike simpozija, Zaklada Ana Rukavina organizirala je mogućnost upisa u Registar i uzimanje uzoraka krvi za HLA tipizaciju.

Zahvaljujemo se organizatorima: Hrvatskom liječničkom zboru, Hrvatskom društvu za hematologiju i transfuzijsku medicinu i KBC Zagreb-Zabvodu za transfuzijsku medicinu i staničnu terapiju, te sponzorima koji su omogućili održavanje simpozija: Abbott Laboratories; Biognost; DiaHem, EMA; Inel-medicinska tehnika; Hospitalija trgovina; Jana Pharm; Jasika; Medical Intertrade; Meditrade H; New port medical; Octal Pharma; Pfizer Croatia;Roche Diagnostics GmbH, Siemens, Tehnomedika.

Posted in Novosti.