(Foto „Ured Predsjednika RH, Filip Glas“)

Predsjednik Milanović odlikovao liječnike i cijeli tim KBC-a Zagreb koji su prije 40 godina obavili prvu transplantacije krvotvornih matičnih stanica u Hrvatskoj

Predsjednik RH Zoran Milanović odlikovao je Redom Ante Starčevića pionire u transplantaciji krvotvornih matičnih stanica akademika Andriju Kaštelana i prof. dr. sc. Borisa Labara, istaknuvši da su uspjeli doseći svjetski vrh u medicini za koji se natječu najbogatije i najorganiziranije nacije.

Povelju Republike Hrvatske predsjednik je u četvrtak 23.02.2023. dodijelio i Timu za transplantaciju krvotvornih matičnih stanica i staničnu terapiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Laureati su odlikovani za izniman doprinos i osobite zasluge u zdravstvu te razvoj transplantacije hematopoetskih matičnih stanica u Hrvatskoj i svijetu, a priznanja su im uručena u prigodi 40. godišnjice od prve transplantacije krvotvornih matičnih stanica, izvedene u ovom dijelu Europe.

“Malo je disciplina u kojima se zemlje naše veličine i financijskih mogućnosti mogu mjeriti i uspoređivati sa svjetskom razinom, no vi ste uspjeli i ušli u to elitno društvo”, rekao je predsjednik čestitajući dobitnicima odlikovanja i priznanja.

Za njihov uspjeh, istaknuo je, bili su presudni znanje, upornost, vjera u uspjeh, i na kraju – potreba da se pomogne čovjeku.

“Želim da budete ono što ste bili i ovih proteklih 40 godina, nešto iznad hrvatskih mogućnosti. One su sve veće i veće iako ograničene prostorom, vremenom i veličinom naše nacije, ali vi ste prebacivali tu normu”, naglasio je predsjednik.

Uime Tima KBC-a Zagreb, Povelju je preuzeo hematolog Radovan Vrhovac, dok se u ime odlikovanih zahvalio svjetski ugledni hematolog prof. dr. sc. Boris Labar, pod čijim je vodstvom izvedena prva transplantacija koštane srži u ovom dijelu Europe, prije Beča i Budimpešte.

“Transplantacija je još uvijek najdjelotvornija metoda liječenja leukemije i u Zagrebu smo 8. veljače 1983. na Rebru prvi put vadili matične stanice iz zdjelične kosti”, prisjetio se Labar u svom obraćanju.

Prisjetio se i koliko se truda tada moralo uložiti u dijagnostiku da bi se realiziralo transplantaciju, a danas je KBC Zagreb, u ovom dijelu Europe, jedan od najjačih centara za terapiju matičnim stanicama i njihovo čuvanje.

“Razvili smo onkološku citogenetiku i molekularnu genetiku za dijagnostiku genskih promjena u zloćudnim tumorima, a naši su nasljednici nastavili taj put i danas rade pet puta više transplantacija u odnosu na naše početke”, rekao je Labar.

Spomenuo je brojne liječnike, specijaliste i medicinske sestre koji su sudjelovali u razvijanju transplantacije hematopoetskih matičnih stanica u Republici Hrvatskoj. Istaknuo je i mlade uzdanice, liječnike s Rebra koji se bave transplantacijama, istaknuvši da su danas prepoznati i u Europi i svijetu.

Iskrene čestitke od srca!

 

Posted in Novosti.