Svjetski dan darivatelja koštane srži

18. rujna obilježava se Svjetski dan darivatelja koštane srži. Ovaj dan se od 2015. godine obilježava svake treće subote u rujnu kako bi se podsjetilo na važnost upisa u registre dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, darivanje matičnih stanica krvi iz pupkovine te zahvalilo svim divnim ljudima koji su odvojili vrijeme i darovali dio sebe za oboljele osobe kako bi im spasili život.
Kako bismo motivirali i podsjetili na važnost darivanja krvotvornih matičnih stanica, bilo darivanjem koštane srži ili perifernih matičnih stanica, bilo darivanjem matičnih stanica krvi iz pupkovine u javnu Banku krvi iz pupkovine Ana Rukavina, u nastavku možete pročitati statističke podatke World Marrow Donor Association-a (Svjetski registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži) i Hrvatskog registra DDKMS i Zaklade Ana Rukavina:
• Svjetski registar kojeg je i Hrvatski registar član danas broji ukupno 39.329.022 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica (38.523.545 potencijalnih darivatelja i 805.477 doza krvi iz pupkovine).
• 61.199 broj upisanih potencijalnih darivatelja u Hrvatski registar (60.833 HLA tipiziranih uzoraka).
• 3.677 darovanih doza krvi iz pupkovine u javnu Banku krvi iz pupkovine Ana Rukavina koje su tipizirane i upisane u Svjetski registar.
• Od 2009. godine kada je provedena prva nesrodna transplantacija iz Hrvatskog registra do danas, provedeno je 139 transplantacija iz Hrvatskog registra (98 za oboljele osobe iz Hrvatske te 41 za oboljele osobe iz inozemstva).
• Od ukupno 139 transplantacija, 6 ih je bilo od darovanih doza krvi iz pupkovine u javnu Banku krvi iz pupkovine Ana Rukavina (1 doza krvi iz pupkovine transplantirana je za oboljelu osobu u Hrvatskoj, a 5 za oboljele osobe iz inozemstva)
• U 2021. godini je do danas od darivatelja iz Hrvatskog registra provedeno 12 transplantacija krvotvornih matičnih stanica, od toga je 9 transplantata darovano oboljelim osobama iz Hrvatske, a 3 oboljelim osobama iz inozemstva.
Hrabri, nesebični i velikog srca, njih 139 darivatelja iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, pružili su ruku spasa 139 osoba i njihovih obitelji diljem Hrvatske i svijeta.
Hvala od srca od svih nas iz Zaklade Ana Rukavina i iskrene čestitke darivateljima povodom Svjetskog dana darivatelja koštane srži!

Posted in Novosti.