U 2018. godini na području Grada Zagreba 755 osoba pridružilo se Hrvatskom registru

Zahvaljujući sredstvima koja je Grad Zagreb dodijelio Zakladi Ana Rukavina za projekt „Lijek je u nama“ putem Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga iz područja zaštite zdravlja iz Proračuna Grada Zagreba za 2018., na području Grada Zagreba održano je šest akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica na kojima se 386 potencijalnih darivatelja pridružilo Hrvatskom registru.

Zaklada Ana Rukavina je tijekom 2018. godine održala ukupno 14 akcija upisa u Hrvatski registar na području Grada Zagreba od kojih smo šest akcija održali zahvaljujući sredstvima dodijeljenima putem Javnog natječaja Grada Zagreba kako bismo pomogli i povećali šansu za ozdravljenje oboljelim osobama kojima je potrebna transplantacija krvotvornih matičnih stanica. Na 14 akcija održanih na području Grada Zagreba ukupno 755 potencijalnih darivatelja pridružilo se Hrvatskom registru.

Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku „lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Tijekom dvanaest uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 60.521 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 98 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 98 teško oboljelih iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život.

Posted in Akcije upisa u Hrvatski registar, Novosti.