U 2018. godini na području Zagrebačke županije 898 osoba pridružilo se Hrvatskom registru

Zahvaljujući sredstvima koja je Zagrebačka županija dodijelila Zakladi Ana Rukavina za projekt „Lijek je u nama“ putem Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija čije područje djelovanja je zdravstvenog, socijalnog i humanitarnog značenja u 2018. godini, na području županije održano je pet akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica na kojima se 844 potencijalnih darivatelja pridružilo Hrvatskom registru.
Zaklada Ana Rukavina je tijekom 2018. godine održala ukupno šest akcija upisa u Hrvatski registar na području Zagrebačke županije od kojih smo pet akcija (Velika Gorica, Vrbovec, Jakovlje, Ivanić-Grad, Dugo Selo) održali zahvaljujući sredstvima dodijeljenima putem Javnog natječaja Zagrebačke županije kako bismo pomogli i povećali šansu za ozdravljenje oboljelim osobama kojima je potrebna transplantacija krvotvornih matičnih stanica. Na šest akcija održanih na području Zagrebačke županije ukupno 898 potencijalnih darivatelja pridružilo se Hrvatskom registru.
Akcije na području Zagrebačke županije su tijekom 2018. godine održane u Velikoj Gorici, Vrbovcu, Jakovlju, Ivanić-Gradu, Dugom Selu i Križu.
Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku „lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.
Tijekom dvanaest uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 60.521 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 98 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 98 teško oboljelih iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život.

Posted in Akcije upisa u Hrvatski registar, Novosti.