U 2019. godini na području Grada Zagreba 338 osoba pridružilo se Hrvatskom registru

Zahvaljujući sredstvima koja je Grad Zagreb dodijelio Zakladi Ana Rukavina za projekt „Lijek je u nama“ putem Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga iz područja zaštite zdravlja iz Proračuna Grada Zagreba za 2019., na području Grada Zagreba održano je šest akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica na kojima se 307 potencijalnih darivatelja pridružilo Hrvatskom registru.
Zaklada Ana Rukavina je tijekom 2019. godine održala ukupno devet akcija upisa u Hrvatski registar na području Grada Zagreba od kojih smo šest akcija održali zahvaljujući sredstvima dodijeljenima putem Javnog natječaja Grada Zagreba kako bismo pomogli i povećali šansu za ozdravljenje oboljelim osobama kojima je potrebna transplantacija krvotvornih matičnih stanica. Na 9 akcija održanih na području Grada Zagreba ukupno 338 potencijalnih darivatelja pridružilo se Hrvatskom registru.
Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku „lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.
Tijekom trinaest uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 63.103 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 115 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 115 teško oboljelih iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život.

Posted in Akcije upisa u Hrvatski registar, Novosti.