U Registru dobrovoljnih darivatelja pronađen uzorak za spas pacijenta u Hrvatskoj

Uspješno su transplantirane matične stanice, čiji je donor pronađen u Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja koštane srži, a koje su po prvi puta spasile život jednoga pacijenta u Hrvatskoj.

Time je ispunjena misija Zaklade Ana Rukavina da se uz pomoć uzoraka koji su pohranjeni u domaćem Registru, omogući pomoć oboljelima od leukemije i u Hrvatskoj.

Prvi puta je pronađen HLA podudarni donator matičnih stanica za spas života oboljeloga od leukemije u Hrvatskoj. Do sada su uz pomoć uzoraka iz Registra spašena tri života u inozemstvu, a pronalazak odgovarajućeg donora i u Hrvatskoj predstavlja početak ostvarivanja hvalevrijednog cilja pomaganja svim građanima u Republici Hrvatskoj koji se nose sa tom teškom bolesti.

Transplantacijom matičnih stanica iz Registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži ostvaruje se zacrtana misija dugogodišnjih napora da se počnu spašavati životi i u Hrvatskoj. Ovo je sretan dan za sve one koji su svojim radom i doprinosom podržavali djelatnost Zaklade. Čitav trud koji smo uložili se isplati i ako se spasi samo jedan život.” rekao je medicinski direktor Zaklade Ana Rukavina, doc.dr. Mirando Mrsić.

Zaklada Ana Rukavina svojim radom značajno je pridonijela edukaciji javnosti o hematološkim bolestima te proširila Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži sa skromnih 150 na čak 33 000. Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži će i u budućnosti nastaviti svoju funkciju spašavanja života u Hrvatskoj i inozemstvu.

Posted in Novosti.