Zahvala iz Engleske

Matične stanice darivateljice iz Hrvatske spasile su život oboljelom u Engleskoj. Svoju zahvalu poslao je Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica sa zamolbom da ju proslijede njegovoj spasiteljici!

U Hrvatskom registru pronađen je odgovarajući darivatelj te se na zahtjev engleskog registra Anthony Nolan proveo postupak prikupljanja matičnih stanica koje su 7. listopada 2009. dostavljene u Englesku. Nekoliko mjeseci kasnije sve nas je razveselila lijepa vijest i zahvala oboljelog iz Enegleske koju je poslao svojoj spasiteljici – darivateljici matičnih stanica sa viješću da se osjeća dobro.

Naravno, riječ je o nesrodnom donoru, što znači da, ako bolesniku u bilo kojoj zemlji svijeta koštanu srž ne mogu dati najbliži krvni srodnici, darivatelj se može potražiti i u Hrvatskoj zahvaljujući našem Registru.

U tri godine Zaklada je obišla cijelu Hrvatsku putujući od Istre i Slavonije do Dubrovnika, i to po kiši, snijegu i ledu i skoro da nema mjesta i grada od kuda u Zagreb nisu doneseni uzorci krvi. Hrvatska se ujedinila, a trud se ispatio.

Ali što može biti veća nagrada od spoznaje da smo svojom donacijom, radom i trudom nečijoj sestri, majci, ocu ili bratu spasili život. Tijekom posljednje tri godine lavina koju je pokrenula Ana Rukavina u mnogima je probudila želju za humanošću, a time se povećao i broj donatora. Početkom 2007. godine Hrvatski je registar dobrovoljnih davatelja imao samo 156 donora, dok se danas taj broj popeo na gotovo nevjerojatnih 33.000, a 13.000 uzoraka je tipizirano.

Zahvaljući vašim donacijama i pozivima na humanitarni broj Zaklade u postupku je tipizacija novih 1000 uzoraka krvi, a nadamo se da će i uz pomoć Vlade RH Zaklada biti i ove godina uključena u državni proračun, tako da očekujemo da bi do konca godine mogli imati oko 18.000 tipiziranih uzoraka, a time i veliku nadu da će ovako lijepih vijesti biti još više.

I tako uz odricanje svih, malo po malo, nadamo se da će se tipizirati svih preostalih 20.000 uzoraka, koji znače život, ispunjenje Aninog sna i naše misije.

Posted in Novosti.