Akcija upisa u Hrvatski registar u Jakovlju

Dragi naši, u utorak, 30. lipnja, od 15 do 17 sati Zaklada Ana Rukavina će u suradnji s Udrugom žena općine Jakovlje „Dora“ održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u prostoru čitaonice Udruge žena općine Jakovlje “Dora” (Stubička cesta 4) u Jakovlju.
Akcija upisa u Hrvatski registar održava u Jakovlju održava se potaknuta potrebom za pronalaskom podudarnog darivatelja osmogodišnjem dječaku Robertu s područja općine, ali i za sve ostale oboljele osobe u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem.
Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.
Prilikom upisivanja, a prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, mole se potencijalni darivatelji da drže razmak od 1.5 do 2 metra, da nose zaštitne maske, da se koriste dezinficijensima koje će biti osigurani na ulazu te da ukoliko imaju bilo kakve simptome poput respiratornih problema/infekcija, povišene tjelesne temperature i sl. da, zbog sigurnosti svih ostalih, propuste ovu akciju. Svi zainteresirani građani koji nisu u mogućnosti doći na ovu akciju na internetskoj stranici Zaklade Ana Rukavina mogu pronaći točne lokacije i radno vrijeme osam transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj u kojima je trajno omogućen upis u Hrvatski registar.

Ova akcija održat će se uz financijsku podršku Zagrebačke županije koja će putem Javnog natječaja, a prema objavljenom prijedlogu financijskih potpora za 2020. godinu, Zakladi Ana Rukavina dodijeliti sredstva za projekt „Lijek je u nama“ na području Zagrebačke županije.

Posted in Akcije upisa u Hrvatski registar, Novosti.