Koncert Carreras-Bolton-Cetinski

Mnogi nas ovih dana nazivaju i interesiraju se gdje mogu kupiti karte za koncert Carreras-Bolton-Cetinski, koji će se održati u Zagrebu, 30.11. u 20,00 sati.

Pretprodaja ulaznica:

Zagreb:

– Integral – Pothodnik
– Dallas, Tkalčićeva 7
– Dancing Bear, gundulićeva 7
– Croatia Records, Bogovićeva 5

Rijeka:
RB Travel, A.Medulića 8/1

Pula:

Acriva travel, Scalierova 1

Osijek:

Gradski Radio

Slovenija:

sve poslovnice Kompasa u Sloveniji
i www. ticketline.hr

Zahvalni smo svim građanima koji se žele pridružiti maestru Carrerasu koji ovim koncertom želi podržati rad naše Zaklade i proširenje Registra i Banke dobrovoljnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica, potrebne za liječenje oboljelih od leukemije. Tu je bolest krajem 80-ih prebolio i sam Carreras, koji je nakon toga, 1988. osnovao Foundation Carreras koja djeluje u Španjolskoj, Švicarskoj, Njemačkoj i SAD-u, a Carreras često sudjeluje i u humanitarnim akcijama vezanim za tu malignu bolest.

Zagrebački koncert organzira Arian Shehu, sin skladatelja, glazbenog pedagoga i osnivača pulskog Histria festivala Bashkima Shehua, Upravo je Bashkim Shehu zaslužan za duet Tonija Cetinskog i Josea Carrerasa koji su skupa snimili pjesmu „Dolce suono“ (Slatki zvuci). Snimanje tog dueta prethodilo je ovom velikom koncertu. Za tekstopisca je odabran pulski autor Daniel Nančinović, a temu je zadao Bashkim Shehu napisavši ciljano glazbu za pjesmu kojoj je tema velika migracija Albanaca u Italiju sredinom 15. stoljeća. Pjesma “Dolce suono” govori o migraciji najmanje 500.000 Albanaca u Italiju 1487., koji su nakon dolaska Turaka iz Albanije, Crne Gore, Makedonije te s Kosova u velikom broju odlazili u Italiju. Uglavnom su, objašnjava Shehu, odlazili u Kalabriju, jer su oni sa zlatnicima mogli genovskim brodovima, a oni sa srebrnjacima mogli su samo prema Kalabriji i Siciliji. Dok je bio prodekan na Fakultetu umjetnosti u Prištini 1987. bio je u posjetu Kalabriji, povodom 500. godišnjice doseljavanja Albanaca. Otad jednu melodiju ima na pameti. “Tamo smo se družili s njihovim pjesnicima i umjetnicima, koji su uspjeli donekle održati albanski jezik. I u pjesmama su zadržali strukturu modusa i motiva mjesta iz kojih su dolazili, ali s prizvukom talijanske glazbe. Napisao sam dosta skladbi pa i jedan balet, ali jedna tema mi se nastavila vrtjeti u glavi još godinama i ove sam godine konačno sjeo i napisao ju. Uvijek me zanimalo je li moguće napraviti nešto s izvornim motivima, a da zapravo bude prihvaćena kao neutralna skladba, neobilježena strukturalnim elementima koji podsjećaju na istok ili na zapad. Poslao sam ju Carrerasu, skladba mu se svidjela, a ja sam želio u to uključiti našeg pjevača.” Kaže da mu se jako svidio tekst Daniela Nančinovića, jer kao da govori o njegovu životu. Pjesma, osim o migraciji Albanaca, govori i o putovanjima općenito, a on je, kaže “u životu bio kao ptica” – stalno se negdje selio. “Pjesma se trebala zvati „In memoriam”, kao sjećanje na putovanja albanskog življa, ali i na moja. Međutim Carrerasu se više sviđao naziv ”Dolce suono”, jer se taj izraz javlja u pjesmi, pa je tako i ostalo.” Međutim, ostaje činjenica da je jedan od rijetkih, ako ne i jedini živi skladatelj čiju skladbu je snimio španjolski tenor. Shehu je Carrerasa prošle godine doveo u pulsku arenu, gdje je nastupio s albanskom sopranisticom Invom Mulom. I prije toga su, priča, razgovarali o humanitarnom koncertu, ali ga je u Puli njegov sin finalno nagovorio. Carreras je odmah pristao, razveselivši se da u Hrvatskoj postoji takva humanitarna Zaklada.

Izvor: www.presscut.hr

Posted in Novosti.