Lika Cave trekk – Sportsko-humanitarna manifestacija

Dragi naši, s osobitim veseljem i ponosom najvljujemo suradnju Zaklade Ana Rukavina i Pećinskog parka Grabovača povodom sportsko-humanitarne manifestacije „Lika Cave trekk“.

Zaklada Ana Rukavina pridružila se Javnoj ustanovi za upravljanje geomorfološkim spomenicima prirode “Pećinski park Grabovača” koja organizira prvi “Lika Cave trekk” 23. srpnja 2016. godine u Perušiću u suradnji s WWF Adria i zagrebačkim timom Outdoor.hr – začetnicima treking lige u Hrvatskoj.
Cilj ove suradnje je skretanje pažnje javnosti na važnost zdravog načina života, humanog djelovanja svakog pojednica spram onih kojima je to najpotrebnije te uvažavanje prirode kao najvećeg čovjekovog prijatelja.

Iz Pećinskog parka Grabovača ističu kako ih je naša Ana, čiji su roditelji iz Perušića – sa svojom željom za životom i vizijom da pomogne oboljelim osobama u njihovoj borbi za život – zadužila da i sami ustraju u nastojanjima osvješćivanja javnosti o važnosti zdravog načina života, o pomaganju jednih drugima te o očuvanju prirodne baštine, dara koji nam je ostavljen u naslijeđe sa zadaćom da ga ispravno koristimo.

JU “Pećinski park Grabovača” jedini je pećinski park u Hrvatskoj. Cilj rada i djelovanja ustanove jest prije svega očuvanje geobaštine kojom područje Perušića obiluje (preko 40 speleoloških lokaliteta), popularizacija geobaštine te održivi razvoj turizma s naglaskom na geoturizam.

WWFAdria, kao svjetska organizacija za zaštitu prirode, čiji su ciljevi očuvanje bioraznolikosti, odnosno pronalaženje praktičnih rješenja za zdrav planet partner je u ovom projektu sa željom skretanja pažnje javnosti na probleme s kojima se priroda susreće, jer ne zaboravimo, priroda bez čovjeka može, ali čovjek bez prirode ne može.

Stoga je suradnja Pećinskog parka Grabovača, Zaklade Ana Rukavina, WWF Adrie i tima Outdoor.hr koji potiče zdrav način života kroz trčanje osmišljena s ciljem održavanja ovakve manifestacije i u narednim godinama na istome mjestu.

Što zapravo znači Lika Cave trekk?

Lika Cave trekk je natjecanje u trčanju od špilje do špilje u Pećinskom parku Grabovača (dionice od 7, 15 i 25 km), kao što je već rečeno, s ciljem popularizacije prirodne baštine, odnosno geobaštine i geoturizma Hrvatske. Natjecatelji, kao i posjetitelji ove manifestacije će tom prilikom imati mogućnost upisati se u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Poruka svake akcije upisa u Registar je „Lijek je u nama“. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 51.574 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 62 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu. Na ovaj način, a s obzirom da se radi o ljetnoj sezoni, omogućit ćemo svim posjetiteljima / turistima Like i priobalja da se upišu u Registar i tim činom omoguće nastavak života onima kojima je potrebno.

Svi zainteresirani za sudjelovanje u ovom sportsko-humanitarnom natjecanju, mogu se javiti Pećinskom parku Grabovača za više informacija.

Posted in Akcije upisa u Hrvatski registar, Novosti.