Matične stanice iz Hrvatskoga registra prvi put za spas života izvan Hrvatske

ZAGREB, 22. srpnja 2009. (Hina) – Prvi put matične stanice iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži spašavaju život jednoga pacijenta izvan Hrvatske – u Austriji i time je ispunjena misija Zaklade Ana Rukavina da se omogući transplantacija matičnih stanica što većem broju bolesnika, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare te zaklade u Zagrebu.

Kako je objasnio pročelnik Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži i medicinski direktor Zaklade Ana Rukavina Mirando Mrsić, prvi put u hrvatskom Registru pronađen je HLA podudarni donator matičnih stanica za spas života oboljeloga od leukemije i prvi put je riječ o nesrodnom donoru.

To pak znači, dodao je, da se bolesniku u bilo kojoj zemlji u svijetu, ako mu koštanu srž ne mogu dati najbliži krvi srodnici, darivatelj može potražiti i u Hrvatskoj. To je, ocijenio je, i velika vijest za hrvatsko zdravstvo u cjelini jer znači da ono ide u korak s najrazvijenijim zemljama svijeta u borbi protiv zloćudnih bolesti.

Mrsić je podsjetio da je 2007., kada je Zaklada Ana Rukavina i službeno osnovana, u Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži bilo upisano samo 156 donora dok je danas, istaknuo je, zahvaljujući akcijama Zaklade, u Registar upisano više od 32.600 donora, od čega je tipizirano više od 12.000.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Dražen Jurković, koji je uime ministra Darka Milinovića potpisao odobrenje za izvoz matičnih stanica u Austriju, istaknuo je da ministar Milinović podržava rad Zaklade Ana Rukavina. Izvijestio je da je Ministarstvo ove godine poduprlo rad te zaklade s 4,5 milijuna kuna, te da je i prošle godine Zaklada poduprta s istim novčanim iznosom što je do sada ukupno devet milijuna kuna. Po Jurkovićevim riječima, to je svakako značajan, ali ne i dostatan iznos.

Upraviteljica Zaklade Marija Rukavina u emotivnom obraćanju novinarima istaknula je da se donacijom matičnih stanica oboljeloj osobi izvan Hrvatske ostvarila i želja njezine pokojne kćeri Ane te da je to doista prekrasna vijest.

Jer, rekla je, sav se trud koji smo uložili isplati ako se spasi samo jedan ljudski život. Zahvalila je novinarima i svima koji na bilo koji način podupiru rad Zaklade. Posebice je, među ostalim, istaknula i potporu ministra Milinovića koji se, rekla je, odrekao svih dnevnica u korist Zaklade.

Posted in Novosti.