Na udaru pljačkaša čak i humanitarna udruga!

Nastojeći zaštititi jednu od najaktivnijih domaćih humanitarnih udruga, časopis Zaštita pokrenuo je akciju osiguravanja ureda Zaklade Ana Rukavina u srcu Zagreba. Kritične prozore zaštitili smo rešetkama tvrtke „Pichler“, no stručnjaci savjetuju i tehničku zaštitu. I zato vas pozivamo: pridružite nam se i vi – donacijom opreme ili instalacije alarmnog ili videonadzornog sustava!

U sedam dana nepoznati je provalnik, ili više njih, dvaput provalio u prostore Zaklade Ana Rukavina. Prva se provala zbila za vikenda 9. i 10. siječnja, a druga vikend kasnije, 16. i 17. siječnja. Voditeljica ureda Zaklade Snježana Pregernik dodatno nam je razjasnila štura policijska priopćenja u kojima je rečeno da se „nepoznati provalnik popeo do prozora Zaklade u Ulici kneza Mislava gdje je, razbivši staklo, iz prostorija ukrao novac i ispremetao stvari, počinivši materijalnu štetu od više tisuća kuna“.

„Oba smo puta u Ured došli u ponedjeljak ujutro i odmah shvatili da smo žrtve provale. Provalnik je ušao kroz prozor na stražnjem dijelu zgrade. Prvi je put prozor bio otvoren nasilno, vjerojatno odvijačem, pri čemu je uništen plastični okvir. Sve su ladice bile ispremetane, a iz blagajne je ukradeno 5000 kuna“, prisjeća se Pregernik. Provalnik je s većine zidova čak poskidao i brojne donirane umjetničke slike, uz očitu nakanu da i njih ponese kao plijen. „Iz nepoznatih razloga slike su ipak ostale, jer smo ih zatekli na podu“.

Policiji nije preostalo drugo doli da obavi uviđaj i sastavi izvješće. U Zakladi pak nisu mogli doći k sebi od šoka zbog pojedinaca spremnih pljačkati humanitarne udruge. U nedostatku novca za ikakve druge namjene osim za financiranje hrvatskog Registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži, u Zakladi su na prozoru drskom tatu ostavili tek pisamce: „Obavijest za lopova: U ovoj prostoriji nema novca niti će ga ikada više biti!“

Ali uzalud. Već idućeg vikenda – ista stvar. U ponedjeljak, odmah po ulasku u Zakladu, staklo na podu nije se moglo previdjeti. „Provalnik je tad razbio i prozor. Vjerojatno je to bila ista osoba jer je ciljala točno na ladicu u kojoj držimo metalnu blagajnu iz koje je već nestalo 5000 kuna. No sad smo bili pametniji pa smo unaprijed uklonili sav novac“, veli Snježana, dodajući da je „otišao praznih ruku, no to ne znači da se ne kani vratiti“.

I ona i upraviteljica Zaklade, Anina majka Marija Rukavina, otad ponedjeljkom u Ured stižu s grčem. „Strah nas je nove provale. Ured je u visokom prizemlju, dio prozora okrenut je dvorištu, i provalnike zapravo ništa ne sprječava da pokušaju iznova“, kazale su tad policiji.

Vrijeme se stoga – nije smjelo gubiti. U dogovoru sa Zakladom časopis Zaštita odmah se uključio u traženje najboljeg rješenja. Odlučeno je da se za početak postavi mehanička zaštita na najugroženije prozore. Angažirali smo poznatu zagrebačku tvrtku Pichler čiji su djelatnici ovih dana na njih montirali zaštitne protuprovalne rešetke. „Lakše se diše“, poručila je Pregernik, spokojno gledajući kroz prozor. „Sad smo ipak sigurniji i zaštićeniji“. No, stručnjaci koji su obišli prostor procjenjuju kako bi bilo dobro mehaničkoj dodati i neke elemente tehničke zaštite – alarmni sustav, prije svega. Ima li još zainteresiranih dobrotvora?

IZVOR: Časopis Zaštita, veljača 2010.

Iz Zaklade se od sveg srca zahvaljujemo našim dragim prijateljima iz časopisa Zaštite i tvrtki Pihler na ovoj plemenitoj donaciji!

Posted in Novosti.