Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

Dragi naši, danas se obilježava Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva.
Prema podacima Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatska je jedna od vodećih zemalja u svijetu u području darivanja i presađivanja organa zahvaljujući visoko razvijenoj svijesti o darivanju i solidarnosti naših građana, vrsnosti transplantacijskih timova te učinkovitom organizacijskom modelu.
Prema preliminarnom izvješću Nacionalnog transplantacijskog programa 2020. dostupnom na stranicama Ministarstva zdravstva, u Hrvatskoj je u 2020. godini bilo 104 darivatelja organa, a zahvaljujući njima provedeno je 219 transplantacija.
Osim što smo u samom svjetskom vrhu u transplantaciji solidnih organa, Hrvatska je prema izvješću Svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide) za 2014. godinu 11. po redu među članovima Svjetskog registra po broju upisanih potencijalnih darivatelja na 10.000 stanovnika te 8. po redu među zemljama članicama Svjetskog registra po broju pohranjenih doza matičnih stanica krvi iz pupkovine na 10.000 stanovnika.
Naravno, ovaj uspjeh je postignut i zahvaljujući vama koji ste svojim upisom u Hrvatski registar i darivanjem matičnih stanica krvi iz pupkovine odlučili pomoći oboljelima te im povećati šansu za ozdravljenje. Hvala od srca i 132 darivatelja matičnih stanica i koštane srži koji su dali dio sebe kako bi spasili nečiji život!

Posted in Novosti.