Obilježavanje prvog Svjetskog dana darivatelja koštane srži

Dragi naši, ove godine, 19. rujna, po prvi puta u povijesti obilježava se Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja koštane srži na inicijativu udruženja World Marrow Donor Association (WMDA) kako bi se podigla svijest u javnosti o važnosti dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i njihovog utjecaja na živote transplantiranih osoba.

KBC Zagreb odnosno Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i Zaklada Ana Rukavina odlučili su obilježiti taj dan pod geslom “Hvala svakom od 25 milijuna darivatelja” u prostorijama KBC-a Zagreb i pozvati darivatelje iz hrvatskog Registra kao i primatelje matičnih stanica odnosno koštane srži kako bi im zahvalili i obilježili njihov dan.

Do danas je iz hrvatskog Registra novu priliku za život dobilo 52 oboljelih, 20 iz inozemstva te 32 iz Hrvatske, zahvaljujući plemenitoj odluci 52 darivatelja koji su odlučili darovati dio sebe kako bi im pomogli.

Ovaj dan je zaista važan za sve darivatelje, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, te za same primatelje koji su zahvaljujući njima dobili novu priliku za život.

Izuzetno smo sretni i ponosni što ćemo imati priliku upoznati neke od njih i uživati u zajedničkom druženju 19. rujna u KBC-u Zagreb.

Hvala svima Vama koji ste se u ovih, gotovo devet godina rada Zaklade Ana Rukavina pridružili Registru, odlučili darovati matične stanice krvi iz pupkovine ili na bilo koji način pomogli da 52 obitelji dobiju novu priliku i iskreno se nadamo da će 52 darivatelja iz hrvatskog Registra potaknuti i nekoga od Vas da se pridruži velikoj obitelji od 49.314 potencijalnih darivatelja koliko je trenutno upisano u Registar.

World Marrow Donor Association (WMDA)

Posted in Novosti.