?????

Obilježen prvi Svjetski dan darivatelja koštane srži

Dragi naši, Zaklada Ana Rukavina i Klinički bolnički centar Zagreb danas su obilježili prvi Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja koštane srži koji je pokrenut na inicijativu The World Marrow Donor Association – WMDA.

Cilj dana obilježenog pod geslom “Hvala svakom od 25 milijuna darivatelja” je podizanje svijesti o važnosti dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i njihovog utjecaja na živote transplantiranih osoba.

Obilježavanju su nazočili 22 darivatelja i 21 primatelj matičnih stanica ili koštane srži koji su zahvaljujući dugogodišnjem radu Zaklade Ana Rukavina i nesebičnoj odluci darivatelja dobili priliku za novi život.

Na Svjetski dan darivatelja koštane srži KBC Zagreb i Zaklada Ana Rukavina zahvaljuju svima koji su se upisali u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a naročito onima koji su se odazvali na poziv za darivanje koštane srži i time pružili novu priliku za život oboljelima.

Sudionicima su se obratili ministar rada i mirovinskog sustava te medicinski direktor Zaklade Ana Rukavina prof.dr.sc. Mirando Mrsić, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina gospođa Marija Rukavina, sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb prof.dr.sc. Hrvoje Vrčić te liječnici koji su prenijeli svoja dugogodišnja iskustva u liječenju oboljelih.

Na obilježavanju Svjetskog dana darivatelja koštane srži nazočili su i: Akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora, gđa. Ivana Portolan Pajić, izaslanica Gradonačelnika grada Zagreba, dr. Mirela Bušić, izaslanica Ministarstva zdravlja, dr. Tatjana Bekić, izaslanica ravnateljice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Tom prilikom, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina i Anina majka, gospođa Marija Rukavina, izjavila je: “Nema tih riječi kojima se možemo zahvaliti svima koji su se upisali u Registar i onima koji su darovali dio sebe za drugoga. Napravili smo ono što smo obećali Ani i vjerujem da je Ana danas sretna zajedno s nama. Ova 52 života koja su dobila novu priliku zahvaljujući darivateljima iz hrvatskog Registra, ostat će trajna Anina ostavština.”

Posted in Novosti.