Preminula Vesna Andrijević Matovac

Preminula je Vesna Andrijević Matovac, predsjednica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja “Sve za nju”, osnivačica Centra za psihološku podršku oboljelim ženama, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Tužnu vijest priopćili su iz Udruge “Sve za nju” koju je osnovala i za koju se borila s neustrašivim duhom i nevjerojatnom upornošću.

Posljednjih deset godina hrabro se nosila s bolešću, ne samo upoznajući sve njezine aspekte već i pomažući drugima. Osnivanje Centra za psihološku podršku bio zadatak na kojemu je posljednjih godina radila i usprkos svemu ga i ostvarila. Vesna Andrijević Matovac jednostavno nije željela da ijedna žena oboljela od raka dojke prolazi kroz iste probleme, a oni su osim fizičkih posljedica i psihološke naravi.

Kada mi je prijateljica prije nekoliko dana rekla da se profesorici Matovac zdravstveno stanje pogoršalo i da je smještena u bolnicu, nisam željela vjerovati da je ova bitka izgubljena. Jer bila je borac kakvi se rijetko susreću, snažnija od mnogih zdravih, aktivnija i energičnija od mnogih mlađih. To što je Vesna Andrijević Matovac učinila za žene oboljele od raka dojke nitko nikada nije u Hrvatskoj učinio.

“Ovaj centar za psihološku podršku samo je početak. San mi je da u Hrvatskoj stvorimo jedan centar za rak poput onih kakvi postoje u SAD-u, gdje bi pacijent mogao dobiti sav tretman, od dijagnoze do svih terapija i psihološke podrške. To je vizija, a Bog zna do kuda će ići moja misija”, rekla je u svojedobno u razgovoru za She.hr.

O svojoj bolesti govorila je veoma otvoreno, ne samo “u četiri oka” već javno jer je i to bio jedan od načina da se okolina senzibilizira za probleme žena oboljelih od raka dojke. Govorila je i o cijeni liječenja koji si nažalost mnogi ne mogu priuštiti, o tromosti našeg zdravstvenog sustava, o terapijama koje do nas još nisu stigle…

Svima će nam jako nedostajati.

Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

 

Posted in Novosti.