Priopćenje za javnost

Nakon što je u sklopu Kliničko – bolničkog centra Zagreb otvorena privatna (obiteljska) banka krvi iz pupkovine, Zaklada Ana Rukavina zbog moralnih obaveza prema mnogim donatorima uzoraka krvi za tipizaciju, donatorima koštane srži i matičnih stanica, financijskim donatorima te općoj hrvatskoj javnosti, upozorava na propuste u tipizaciji do sada prikupljenih uzoraka krvi za upis u Registar dobrovoljnih darivatelja te apelira na KBC Zagreb da ubrza rad svojih službi.

S obzirom da je do kraja 2007. godine trebalo biti tipizirano 3.000 uzoraka, a do sad ih je tipizirano samo 1.413, Zaklada Ana Rukavina od KBC -a Zagreb traži da:

1. Hitno tipizira uzorke krvi 1.600 darivatelja do 31. 03. 2008., tako da se broj tipiziranih uzoraka , uz već tipiziranih 1.413, popne na 3.000.

2. 3.000 tipiziranih darivatelja upiše u Worldwide donor¨s registry, kako bi postali korisni i operativni za pretraživanje u svjetskom Registru.

3. Upiše svih 30.212 darivatelja u nacionalni Registar.

Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade poručuje:  "Zaklada Ana Rukavina  će plaćati tipizacije  sve dok će za to imati sredstava, do "zadnje lipe", a nakon toga apeliramo na državu Hrvatsku da se za financiranje daljnjih tipizacija pobrine izdvajajući sredstva iz državnog proračuna. Želimo da se Zakladi prepusti obavljanje njene humanitarne misije, zbog koje je i osnovana."

Istovremeno, Zaklada Ana Rukavina nastavlja s planiranim aktivnostima, a početkom tjedna najavljuje hitnu sjednicu Izvršnog i Upravnog odbora, o čijim će zaključcima u potpunosti i pravodobno informirati hrvatsku javnost.

Posted in Novosti.